TOP 7 zásadních skladeb Sinéad O'Connor. Zpívala o potratech, politice i traumatech z dětství

Vydáno 05.08.2023 | autor: Andrea Štipčáková

Sinéad O'Connor se řadí mezi nejvýraznější irské zpěvačky. Pozornost na sebe strhávala nejen svým zpěvem, ale i rozhněvaným výrazem, vyholenou hlavou a stylem oblékání. Veřejnost ji vnímala velmi kontroverzně, a to kvůli jejímu veřejnému vystupování proti římskokatolické církvi či obhajování teroristické organizace IRA. Její písně doprovázely bolestné vzpomínky na nešťastné dětství, v dospělosti trpěla depresemi a několikrát si sáhla na život. Zemřela 26. července 2023 ve svém domě v Londýně. Připomeňme si některé z jejích zásadních skladeb.

TOP 7 zásadních skladeb Sinéad O'Connor. Zpívala o potratech, politice i traumatech z dětství TOP 7 zásadních skladeb Sinéad O'Connor. Zpívala o potratech, politice i traumatech z dětství

Nothing Compares 2 U

Ve spojení se Sinéad O'Connor si jistě každý vybaví skladbu Nothing Compares 2 U, kterou se proslavila. Zajímavostí je, že skladba původně nepatřila Irce. V roce 1984 ji napsal Prince pro kapelu The Family, do širšího povědomí se však dostala až právě díky O'Connor. V létě 1990 se stala číslem jedna v několika zemích, zpěvačka za ni byla dokonce nominována na cenu Grammy. Vyhrála v kategorii Best Alternative Music Performance. Fanoušky singl zaujal i díky minimalistickému videoklipu, který výhradně zachycuje interpretčin obličej.

Zemřela zpěvačka s výjimečným hlasem Sinéad O’Connor

Mandinka

Píseň Mandinka si O'Connor vybrala jako druhý singl ze své debutové desky The Lion and the Cobra. Od ostatních se odlišuje tanečním pojetím. Jde zároveň o skladbu, se kterou zpěvačka poprvé vystoupila v americké televizi, konkrétně v Late Night with David Letterman. Inspiraci při psaní hledala O'Connor v knize Roots. „Mandinkové jsou africký kmen. V knize Roots je zmiňuje Alex Haley. Abyste písni opravdu porozuměli, musíte si ji přečíst,“ uvedla.

Black Boys on Mopeds

O'Connor se nebála ani politicky zabarvených skladeb. Píseň Black Boys on Mopeds byla ovlivněna příběhem Colina Roache, mladého černocha, který zemřel v roce 1983 poté, co byl zastřelen ve vazbě na policejní stanici. Ačkoliv policisté tvrdili, že se zabil sám, soudní znalec uvedl, že poloha těla byla v rozporu s tvrzením o sebevraždě. K žádnému dalšímu vyšetřování však v tomto případě nedošlo. O'Connor písní dala najevo své zděšení z útlaku nižších tříd v Anglii.

Troy

Opomenout jistě nesmíme ani debutový singl O'Connor, který se jmenuje Troy a nachází se již na zmíněném albu zpěvačky The Lion and the Cobra. Skladba je inspirovaná básní Williama Butlera – No Second Troy. V dokumentu Nothing Compares z roku 2022 interpretka prozradila, že je song o traumatickém okamžiku z jejího dětství, ve kterém hrála hlavní roli její matka.

Three Babies

Píseň Three Babies se stala třetím singlem z desky I Do Not Want What I Haven´t Got, na které se nachází i hit Nothing Compares 2 U. Ačkoliv se nedočkala takového úspěchu jako zmíněná skladba, emocionálně se mu bezesporu vyrovná. Pro zpěvačku šlo o velmi osobní píseň. Zpívá v ní o těch potratech, kterými si prošla.

The Emperor's New Clothes

The Emperor's New Clothes' vyjádřila O'Connor své pohoršení nad Iry, kdy jí bylo několikrát řečeno, že jako mladá matka (svého prvního syna porodila ve věku dvaceti let) riskuje svou kariéru zpěvačky. Inspirovala se pohádkou Hanse Christiana Andersena a poukázala na to, že bychom neměli ostatní nespravedlivě soudit.

No Man’s Woman

Doboví recenzenti skladbě No Man’s Woman předpovídali obrovské úspěchy. Ačkoliv se jí ani zdaleka nedostalo takové slávy jako Nothing Compares 2 U, patří bezesporu mezi to nejlepší, co O'Connor vydala.

Text: Andrea Štipčáková, foto: FB Sinéad O'Connor
Témata: Sinéad O'Connor, hity, smrt

zavřít