Rokenrol přišel o svou královnu. V 83 letech zemřela Tina Turner

Vydáno 24.05.2023 | autor: iREPORT

Po dlouhé nemoci zemřela americká zpěvačka Tina Turner. Královně rokenrolu, jak jí bylo často přezdíváno, bylo 83 let. Proslavila se hity The Best, Golden Eyes nebo We Don't Need Another Hero. Podle agentury Reuters skonala ve svém domě v Küsnachtu ve Švýcarsku.

Rokenrol přišel o svou královnu. V 83 letech zemřela Tina Turner Rokenrol přišel o svou královnu. V 83 letech zemřela Tina Turner

"Svou hudbou a bezmeznou vášní pro život okouzlila miliony fanoušků po celém světě a inspirovala hvězdy zítřka. Loučíme se s drahou přítelkyní, která za sebou zanechala obrovské dílo: svou hudbu. Její rodině posíláme upřímnou soustrast," uvedl na Facebooku tým Tiny Turner.

TOP 10 koncertů zahraničních umělců v Československu před Sametovou revolucí: Depeche Mode, Elton John i Tina Turner

"Navždy budu vděčný za čas, který jsme spolu strávili. Jak ve studiu, tak jako přátelé. Děkuji ti za to, že jsi byla inspirací milionům lidí po celém světě," rozloučil se na sociálních sítích s dlouholetou přítelkyní Bryan Adams. A přidaly se i další známé osobnosti včetně herecké legendy George Takeiho.

Zpěvačka odstartovala svou kariéru v padesátých letech 20. století, kdy se dostala do čela hitparád s písní What's Love Got to Do With It. V osmdesátých letech patřila mezi nejpopulárnější zpěvačky na světě, charakterizoval ji nejen chraplavý hlas, ale i blonďaté vlasy, krátké šortky či minisukně a vysoké podpatky. V tomto období muzikantka vyhrála hned šestkrát Grammy a se svými hity The Best, Typical Male, Private Dance nebo Better Be Good To Me dominovala hitparádám. Její koncert v Rio De Janeiru v roce 1988 sledovalo bezmála dvě stě tisíc diváků a dodnes patří mezi show s nejvíce publika.

Konec kariéry Turner oznámila před pětadvaceti lety, s fanoušky se tehdy rozloučila deskou Twenty Four Seven. V roce 2008 se však přesto na pódia vrátila, aby oslavila padesátileté výročí své kariéry. V rámci šňůry navštívila i Českou republiku, kde zahrála v pražské O2 areně.

red, foto: archiv iREPORTu, FB Tiny Turner, FB Bryana Adamse
Témata: Tina Turner, rokenrol, smrt, Grammy, Bryan Adams

zavřít