Jak se klube jaro (IV.): Selah Sue vystoupí hned dvakrát, poprvé přijedou Nonkeen či Lafawndah

Vydáno 30.04.2016 | autor: Ondřej Bambas

Květen odstartuje v klubech koncert Sophia, kteří v Praze hráli naposledy v roce 1999. Dále budeme mít možnost vidět v Praze i Brně Selah Sue, do Akropole se po roce vrátí fenomenální orchestr hrající na ukulele. A bude toho ještě daleko víc. 

Jak se klube jaro (IV.): Selah Sue vystoupí hned dvakrát, poprvé přijedou Nonkeen či Lafawndah Selah Sue vystoupí v Praze v Roxy a v Brně v Sono centru

SOPHIA

kdy: 1. května - Divadlo Dobeška, Praha
cena vstupenky: od 350 Kč
proč: Psal se rok 1999, když Sophia vystoupili prvně v Praze. O jedenáct let později se sem vrátil pouze zpěvák a kytarista Robin Proper-Sheppard z legendárních The God Machine, aby představil sólově akustické turné At Home With Sophia. Samotní Sophia vznikli v polovině devadesátých let a namísto původního temného zvuku se přiklonili více k melodramatičtější smutné lince. Šestá deska vyšla letos v polovině dubna pod názvem As We Make Our Way. Formaci dopní Planety, které představí připravované skladby z novinky nazvané Vzduch. Ta by měla vyjít v červnu.


ÁRSTÍÐIR

kdy: 3. května - Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: od 250 Kč
proč: Po dvou letech se k nám vracejí Islanďané Árstíðir. Ti svou specifickou tvrobu představili již před čtyřmi lety publiku Gongu na Colours Of Ostrava, kde předvedli intenzivní výkon, který znamenal okamžitý příliv nových fanoušků. Jejich síla spočívá ve schopnosti interpretovat svou hudbu v symbióze s prostorem. Proto jim nevadí hraní v otevřené kompcovité krajině Islandu, v opeře nebo na německém vlakovém nádraží. Svou zatím poslední desku kapela nahrála loni za přispění svých fanoušků, kteří dokázali požadovanou sumu na Kickstarteru více jak třikrát překonat.


SELAH SUE

kdy: 3. května - Roxy, Praha / 4. května - Sono Centrum, Brno
cena vstupenky: 750 Kč / 650 Kč
proč: Už od první návštěvy České republiky se belgická zpěvačka stala miláčkem publika. Reklama nereklama, Selah má ve svém repertoáru daleko více hitů a nesmělým charismatem si vás získá hned po první skladbě. Přestože do výšky moc nevyrostla, její hlas jí indispozici snadno vynahradí. K vlastnímu štěstí se nebojí žádného žánru a skladby se tak houpou v reggae rytmu i se soulovým feelingem, někdy poklidně, podruhé s říznějším kytarovým sólem. Dá se očekávat, že atmosféra bude podobná poslednímu pražskému koncertu, který proběhl v Roxy na konci předloňského roku.

vložte odkaz, text nemažte

Selah Sue před pražskou zastávkou nadchla Košice

NONKEEN

kdy: 3. května - Palác Akropolis, Praha
cena vstupenky: 400 Kč
proč: Nils Frahm už si u nás stačil vybudovat pozici populárního klavíristy, který se nebojí svou hudbu zkombinovat s elektronikou. Tím klasickou hudbu přibližuje současným nárokům uměleckého vývoje a odkrývá krásy piana mladým posluchačům. Jeho poslední sólové vystoupení v Paláci Akropolis bylo vyprodané a většina publika mluvila o zážitku v superlativech. Na stejné místo se nyní vrací se zcela novým projektem, který se nezdá být tak přístupným. Hudba Nonkeen je daleko náročnější a možná i komplexnější tvorbou, s níž se asi úplně každý nezžije. Jak se dá ovšem vysledovat z dostupného materiálu dokumentujícího proběhlé koncerty, o to větší dojem může trio hudebníků v osobním kontaktu vyvolat. Už jenom kvůli tomu pohledu na set up stojí na Nonkeen vyrazit.


JAKOB + ARMS AND SLEEPERS

kdy: 4. května - Vila Štvanice, Praha
cena vstupenky: 333 Kč
proč: Sympatických 333 korun dáte za koncert post-rockerů Jakob, které navíc doplní kolegové Arms And Sleepers. Ti slibují u příležitosti oslav desátého výročí nové aranže, upravující skladby z poslední desky Swim Team stejně jako starší kousky z Black Paris 86 a Matador. Arms And Sleepers mají možnost vidět o den dříve také Brňáci, pro něž zahrají v Kabinetu Múz ve společnosti Bad Karma Boy. Jakob se na scéně pohybují už od konce devadesátých let, kdy formovali novozélandskou post-rockovou scénu. Aktivně tvořili až do roku 2006, poté se ovšem na dobrých osm let odmlčeli, aby před dvěma lety vydali desku Sines. Tu nyní živě představí na probíhajícím turné také ve štvanické vile.


PIANO + FÚZY Z MÚZY + EN.DRU

kdy: 5. května - Fléda, Brno / 6. května - Rock Café, Praha
cena vstupenky: 100 Kč (150 Kč na místě) / 100 Kč
proč: I letos dostávají česko-slovenské kapely šanci dostat se na Sziget. Jeden z největších evropských festivalů, který na celý týden přivítá v samotném středu Budapešti statisíce návštěvníků. Minulý rok hájili české barvy Mydy Rabycad, letos se s jistotou podívá do Maďarska looper a beatboxer En.dru. Toho doprovodí jedna z dvojice kapel Piano a Fúzy z múzy. Jedna česká a jedna slovenská kapela, které se živě představily již v Bratislavě. 5. května vystoupí na pódiu brněnského klubu Fléda a o den později představí to nejlepší ze sebe v pražském Rock Café. Která z kapel si zaslouží účast na Szigetu? O tom můžete rozhodnout svými hlasy i vy.

Kdo bude následovat Ghost Of You? Domácí kapely mohou i letos soutěžit o účast na Szigetu

ADAM BEYER

kdy: 7. května - Roxy, Praha
cena vstupenky: 420 Kč + poplatky
proč: Roxy utahuje kohoutky jarní klubové sezóny a seznam potvrzených jmen stále nekončí. Již v květnu vystoupí v Praze jedna z techno legend, majitel Drumcode Records a švédský špičkový DJ a producent Adam Beyer. Hutná basová linka, cit pro atmosféru a osobitý zvuk - to očekávejte od Adama Beyera v sobotu 7. května v Roxy. Beyer je pro mnohé ztělesněním techna a bez velkého přehánění i osobností, díky které se globální techno scéna neustále posouvá kupředu.

ROLO TOMASSI

kdy: 7. května - 007, Strahov, Praha / 11. května - Plan B, Ostrava
cena vstupenky: 250 Kč / neznámá
proč: Není tomu dlouho, co u nás vystoupili Rolo Tomassi. V prosinci předskakovali John Coffey a nyní se vrací do stejného klubu, tentokrát bude patřit pódium pouze jim. Math-core z Sheffieldu se po Praze, kde zahajují své evropské turné vrátí oklikou ještě 11. května do Ostravy, kde zahrají v Plan B Hardcore Café. Rolo Tomassi začali hrát zhruba před desti lety a svůj debut vydali v roce 2008. Následovaly doposud tři další desky, přičemž ta poslední z roku 2015 se jmenuje Grievances. Od serveru Drowned In Sound obdržela dokonce známku 9/10 a ani zbytek recenzí v NME nebo časopise Kerrang! nebyly špatné. Právě skladby z tohoto alba tvoří páteř celého koncertu.


STIMUL FESTIVAL: LAFAWNDAH + THROWING SHADE + TOTAL FREEDOM

kdy: 7. května - MeetFactory, Praha
cena vstupenky: od 190 Kč v předprodeji / 290 Kč na místě
proč: Radio Wave pokračuje se svým Stimul festivalem tentokrát v poměrně odvážné dramaturgii s s těmi nejčerstvějšími progresivními umělci, ke kterým se můžete momentálně dostat. Producentka Lafawndah kombinuje hlasové harmonie s těžkotonážním zvukem a ostrými beaty. Přesně takové, jaké mají umělci z Warp, kde zpěvačka vydává, rádi. Neobyčejné R&B vystřídá postava dalšího kultovního labelu Ninja Tunes. Throwing Shade nemá tak jasný zpěv, o to více ale vyniká její produkce postupující od popu až k house rytmu. Total Freedom je zase respektovaným DJ, jehož linka nemusí vždy dávat na první poslech smysl. Ve výsledném kontextu ale přesahuje i vlastní vědění. Kolik hipsterů se objeví tentokrát? Nebo jsou jmenovaná jména už příliš profláklá?


THE TIGER LILLIES

kdy: 8. května - Divadlo Archa, Praha
cena vstupenky: 490 Kč
proč: Historie tohoto uskupení sahá na samotný konec osmdesátých let. Zatímco nám se pozvolna otevírali hranice a následně se rozloučili se svou slovenskou polovinou, The Tiger Lillies rostli na síle, aby se stali stálou formací balancující na hranici hudebního vystoupení a kabaretní show. Nyní mají na kontě přes dvacet alb a spolupráci s interprety jako Nan Goldin nebo St. Vincent. Svůj půvab dodali muzikanti osobité tvorbě také koncerty po žižkovských hospodách. Do Prahy se pravidelně vracejí, proto před šesti lety také vznikla spolupráce s Jiřím Havelkou a pro Divadlo Archa, kde budou také nyní koncertovat, vytvořili představení Zde Jsem člověkem! Here I Am Human!



THE UKULELE ORCHESTRA OF GRAT BRITAIN

kdy: 9. května - Palác Akropolis, Praha
cena vstupenky: 800 Kč (sezení vyprodané)
proč: Ukulele je čím dál populárnější nástroj, nejen díky Ryanu Goslingovi. Jeho půvab objevil také leader Pearl Jam Eddie Vedder nebo charismatická zpěvačka Amanda Palmer. The Ukulele Orchestra of Great Britain jdou ale trochu jinou cestou a jak už název napovídá, tentokrát to není o jedné osobnosti, rovnou ale o celém orchestru. O tom se mohla přesvědčit část fanoušků již před dvěma lety, kdy zazněly jak covery klasických skladeb o J. S. Bacha či Ennia Morriconeho, tak předělaná díla Blur, Lady Gaga nebo Talking Head. Vzhledem k okolnostem může nyní dost pravděpodobně dojít také na Kiss od Prince, kterou má těleso v repertoáru. Jedno je ale jasné, smutno tento večer nebude.

Ondřej Bambas

zavřít