Poslechněte si 12 nominovaných na Mercury Prize 2019. Kdo z nich vystoupí v Česku?

Vydáno 29.07.2019 | autor: Aleš Harazim

Mercury Prize, to je jedna z nejprestižnějších britských cen. Kdo je na ni nominovaný tentokrát? A hrají ti skvělí hudebníci také u nás? 

Poslechněte si 12 nominovaných na Mercury Prize 2019. Kdo z nich vystoupí v Česku? Poslechněte si 12 nominovaných na Mercury Prize 2019. Kdo z nich vystoupí v Česku?

Všichni znají Grammy a Brit Awards, někteří ještě ceny BAFTA, ale Mercury Prize, to jsou britské ceny, v nichž rozhoduje hudební kvalita. Nominované i vítěze vybírá elitní skupina odborníků a vítězové jsou hodně respektováni. První cena se udílela už v roce 1992 (tehdy ji získali Primal Scream za desku Screamadelica). Dá se říct, že každý rok dokáže porota skutečně zvolit to nejlepší z britské a irské scény za daný rok. Tihle byli nominovaní tentokrát.

The 1975 za album A Brief Inquiry Into Online Relationships

Excentrická deska, kterou napsal frontman Matty Healy poté, co přestal brát heroin. Mísí se na ní hned několik stylů, což může být poněkud matoucí - je tu indie, je tu pop, dokonce i jazz. NME desku označili jako "OK Computer od Radiohead této generace" a tvrdí, že jde o album roku.

LIVE: Mistři image The 1975 zaujali Prahu i hudbou

Uslyšíme je v Česku?

Už máte smůlu. Ale vystoupili docela nedávno na Slovensku, na trenčínském festivalu Pohoda.


Anna Calvi
za album Hunter

Anna Calvi říká, že Hunter je její "feministické album". Už její předchozí dvě desky byly nominované na Mercury Prize, takže je u porotců oblíbená. Je to odvážná deska, kde Anna Calvi mimo jiné předvádí, jak fenomenální je to kytaristka.

Uslyšíme ji v Česku?

Propásli jste to. Měla vynikající set v Praze na Metronome Festivalu, který jsme vychváli v naší recenzi tady.


Black Midi za album Schlagenheim

Jde o debutové album experimentální rockové party Black Midi, jehož název je zcela nesmyslné slovo, které si vymysleli. Nedají se ani pořádně žánrově zařadit, i ta hudba je takový jejich šílený výmysl, ale zahraniční hudební kritici jsou nadšení. Konečně se objevilo něco nového a neotřelého.

Uslyšíme je v Česku?

ANO! Už 5. října zahrají živě v Underdogs' Ballroom na Praze 5.


Cate Le Bon za album Reward

Když Cate Le Bon nahrávala své páté album Reward, zavřela se někde v horách bez kontaktu s vnějším světem, pronajala si tam chatku a hrála dlouho do noci na piano. Je to takové to album, které si poslechnete jednou, přijde vám dobré, ale doceníte ho zcela až na několik poslechů.

Uslyšíme ji v Česku?

Naposledy se u nás objevila v klubu 007 na Strahově v roce 2016 a tentokrát u nás zastávku na turné bohužel neplánuje. Nejblíž teď bude leda tak v německém Hamburgu v listopadu. Zato má videoklip natáčený v Košicích...


Dave za album Psychodrama

Možná jste viděli asi nejznámější video z letošního festivalu Glastonbury. Hiphoper Dave si pozval na pódium fanouška Alexe a z něj se rázem stala hvězda:

Psychodrama je hip hop ve formě terapie. Není o děvkách, chlastu a penězích. Je o depresi, smutku, násilí, rasové identitě. Je až neuvěřitelné, že všechny songy napsal jednadvacetiletý kluk. Guardian v recenzi napsal, že jde o "nejodvážnější a nejlepší britské rapové album této generace".

Uslyšíme ho v Česku?

Kdepak. Pokrokové hip hopové scéně se u nás moc nedaří. Ale 18. října ho můžete chytit v Berlíně.


Foals
za album Everything Not Saved Will Be Lost

Už dříve získali Foals dvě nominace na Mercury Prize, teď mají třetí, za jejich asi nejpovedenější album, ve kterém se skloubí všechno to skvělé z předchozích děl. Přitom vzniklo po odchodu basáka a zakládajícího člena Waltera Gerverse. Očividně to s nimi zase tak moc nezamávalo.

LIVE: Divocí Foals ovládli na Metronome festivalu svoji zvířecí podstatu

Uslyšíme je v Česku?

Naposledy u nás zahráli v roce 2016 na Metronome Festivalu (předtím vystoupili v roce 2013 na Rock for People), na současném turné zastávku v ČR bohužel neplánují. Zastihnout je můžete leta v polských Katovicích na OFF Festivalu.


Fontaines DC za album Dogrel

Ještě před rokem tahle punková banda hrávala po malých hospodách, ale velice rychle si jí lidé všimli a letos to dotáhla až do velkého John Peels stanu na Glastonbury (tam jsme ji také viděli a tady najdete report). Dogrel je takové to punkové album, co vás chytí hned na začátku za límec a už vás nepustí.

Uslyšíme je v Česku?

Kdepak. Koncertů mají naplánovaných spoustu, ale místní promotéři se asi bojí, že je tu ještě nikdo nezná. V listopadu je ale můžete chytit v Německu - v Kolíně nad Rýnem nebo v Berlíně.


Idles za album Joy As An Act Of Resistance

Jsou to punkeři z dělnické třídy. Zpěvák byl závislák na drogách. Ale jsou proti Brexitu, pro imigraci, bojují proti toxické maskulinitě a jsou velmi feminističtí. To jsou, panečku, věci, co? To všechno se odráží na jejich posledním, vynikajícím albu.

Uslyšíme je v Česku?

Už jste měli možnost, pokud jste zamířili na festival Rock for People, kde předvedli naprosto vynikající koncert. Ještě na ně můžete zamířit také na maďarský Sziget.


Little Simz za album Grey Area

"Jsem Jay-Z v blbý dny, Shakespeare v nejblbější dny," rapuje Little Simz během songu Offence, který otevírá její třetí album. Pětadvacetiletá Simbi Ajikawo je jedna z nejzajímavějších hiphopových umělkyň Británie dneška, která se na svém posledním albu nečekaně emocionálně otevírá.

Uslyšíme ji v Česku?

Zatím žádná šance, ale vidět jste ji mohli v pražském Chapeu Rouge v roce 2016. Sice je teď na turné, ale nejblíž bude v Berlíně 8. října nebo ve Vídni 11. října.


Nao za album Saturn

Její hlas možná znáte z hostovaček s Disclosure nebo Mura Masa, ale i její druhá sólovka se hodně povedla. Zpívá něco, čemu se říká "neo-soul", a je to o jejím bolestivém rozchodu. Ptá se, co dál se životem. Album se jmenuje Saturn, protože se říká, že člověk zažívá nejzásadnější životní zvraty vždy po devětadvaceti letech, kdy se Saturn dostane přesně do místa, kde byl v době narození člověka.

Uslyšíme ji v Česku?

Kdepak a ani nikde pořádně ve střední Evropě.


Seed Ensemble za album Driftglass

Seed Ensemble vznikli v roce 2016, skládají se z deseti lidí a všechny vede saxofonistka Cassie Kinoshi, která mixuje staré i nové beaty se spirituálním, africkým jazzem. Ano, jazz je znovu moderní.

Uslyšíme je v Česku?

Zatím ne, teď nejsou ani na koncertním turné. Zatím hráli v minulosti jen po Anglii.


slowthai za album Nothing Great About Britain

Jak už název napovídá, slowthai neříká o Velké Británii nic moc pozitivního. Celé album je výtvor čtyřiadvacetiletého Tyrona Framptona (slowthai byla jeho školní přezdívka), který ve své hudbě kombinuje grime a punk. Jak šíleně živé mohou být jeho koncerty, předvedl letos na Glastonbury, ale i samotné album otírající se o provinční Brity, monarchii, policii nebo krajní pravici, je silná káva.

Uslyšíme ho v Česku?

Kdepak, ale bude vystupovat v polských Katovicích na OFF Festivalu.

Text: Aleš Harazim

Témata: Mercury Prize, ceny, ocenění, The 1975, Anna Calvi, Black Midi, Cate Le Bon, Dave, Foals, Fontaines DC, Idles, Little Simz, Nao, Seed Ensemble, slowthai

zavřít