Mercury Prize může získat posmrtně David Bowie, v nominaci jsou i Radiohead nebo The 1975

Vydáno 05.08.2016 | autor: Josef Martínek

Už popětadvacáté bude letos udělena prestižní Mercury Prize pro nejlepší britské album roku. Odborná porota vybrala do nominace celkem dvanáct desek, vítěz bude znám 15. září. 

Mercury Prize může získat posmrtně David Bowie, v nominaci jsou i Radiohead nebo The 1975 Mercury Prize letos získá jedna z těchto dvanácti desek

V nominované sestavě nechybí ani legendární David Bowie, který v lednu krátce po vydání svého rozlučkového alba Blackstar zemřel. Soupeřit s ním budou například Radiohead, kteří získali už svou pátou nominaci, přičemž žádnou z předchozích čtyř neproměnili. 

Mercury Prize za rok 2015 získal Benjamin Clementine

Šanci mají i umělci, které jsme v nedávné době mohli vidět v České republice - projekt Anohni mohli obdivovat návštěvníci Colours Of Ostrava, The 1975 vystoupili na Rock for People. V nominaci nechybí ani Savages, Michael Kiwanuka nebo Bat For Lashes. Kompletní výčet kandidátů na vítězství najdete níže. 

vložte odkaz, text nemažte

Mercury Prize byla poprvé udělena v roce 1992, získali ji Primal Scream za desku Screamadelica. Na rozdíl třeba od BRIT Awards porota nezohledňuje komerční úspěch, hitparádové trháky typu Adele nebo Coldplay letos v nominaci chybí. Ve výběru není se svým novým albem ani PJ Harvey, jediná umělkyně, která Mercury Prize vyhrála dvakrát. 

Nominovaní na Mercury Prize 2016: 
Anohni - Hopelessness
Bat For Lashes - The Bride
David Bowie - Blackstar
Jamie Woon - Making Time
Kano - Made In The Manor
Laura Mvula - The Dreaming Room
Michael Kiwanuka - Love and Hate
Radiohead - A Moon Shaped Pool
Savages - Adore Life
Skepta - Konnichiwa
The 1975 - I Like It When You Sleep...
The Comet Is Coming - Channel The Spirits

Témata: Mercury Prize, David Bowie, Radiohead, Anohni, The 1975, Savages, Michael Kiwanuka, Adele, Coldplay, PJ HarveyPrimal Scream

zavřít