Příběh českého hitu: BSP - Země vzdálená

Vydáno 13.01.2022 | autor: Roman Jireš

Když stanice Óčko STAR před časem vyzvala své diváky, aby posílali tipy na tuzemské největší hity, které vznikly po sametové revoluci, nejvíce hlasů dostala Země vzdálená v podání Kamila Střihavky a superkapely BSP, kterou vedle něj tvoří klávesista, skladatel a dirigent Ota Balage a kytarový virtuóz Michal Pavlíček. Dodnes patří mezi fanoušky formace mezi nejoblíbenější, na koncertech nesmí chybět. O to je možná zajímavější, že na desce z roku 1994 se původně vůbec neměla objevit.

Příběh českého hitu: BSP - Země vzdálená Příběh českého hitu: BSP - Země vzdálená

Hvězdné trio Balage, Střihavka a Pavlíček spolu natočilo dvě alba. Anglicky zpívaný debut Ota Balage For Kamil Střihavka By Assistance Michal Pavlíček z roku 1993 a o rok později LP Michal Pavlíček For Kamil Střihavka With The Assistence Of Ota Balage. Druhá deska byla nazpívána kompletně v češtině a obsahovala právě jednu z nejlepších tuzemských rockových balad. Země vzdálená se stala neodmyslitelnou součástí nejen koncertů BSP, ale také následné bohaté Střihavkovy sólové kariéry. Přesto se jeho jejímu interpretovi dodnes neomrzela.

Holešovice jako Země vzdálená. BSP odehráli průřez zásadními hity

"Musím se podivovat, když se mě někdo ptá, jestli mě ‚Vzdálenka' pořád baví zpívat. Co je to za otázku? Vždyť když to přeženu, tak kdejaký interpret i interpretka by byli schopni vraždit, aby měli takový hit," řekl pro iREPORT Střihavka.

Píseň měla zajímavý osud, mohla mít jiný název a text, a nakonec vůbec nemusela na desce vyjít. "Na tu skladbu vznikl text Sova pálená od Ondřeje Hejmy a vůbec nebyl špatný. Pak se nám ale dostal do ruky ten od Ivana Hlase a nastalo obrovské dilema, který použít. Nakonec jsme to nechali rozseknout autora hudby Michala Pavlíčka," vzpomínal zpěvák.

A jak to bylo s možností, že by píseň na albu Michal Pavlíček For Kamil Střihavka With The Assistence Of Ota Balage vůbec nevyšla? Poté, co BSP odevzdali vydavatelské firmě Bonton Music demo s písněmi se po jejím výběru rozhodli, že Zemi vzdálenou na albu nechtějí. "Byli jsme tehdy mladí a jako BSP jsme se rozhodli, že ji tam nechceme, protože je pro nás tři rockery moc měkká. Ale prozíravý šéf vydavatelství Zbyněk Knobloch bouchl do stolu a řekl, že buď tam ta píseň bude, nebo deska nevyjde," vysvětlil Střihavka.

Úspěch této balady Michala Pavlíčka s textem Ivana Hlase posléze podpořil i působivý videoklip režiséra Zdeňka "Sucháče" Suchého. 

Kamil Střihavka interview: Kvůli koncertu Led Zeppelin bych prodal i auto

Píseň Země vzdálená vznikla v Pavlíčkově studiu Na Kloboučku a při jejím nahrávání praskla síťka, která se dává před mikrofon, aby zabránila jeho poplivání a eliminovala nežádoucí vzduchové bubliny. "Michal běžel za svou tehdejší ženou Zdenou a ukradl ji punčochu, kterou natáhl na dřevěnou tenisovou raketou, dal mi ji do ruky a já píseň nazpíval s tou raketou v ruce. Škoda, že z toho nejsou žádné fotky, mobily s fotoaparáty tenkrát ještě nebyly."

Píseň zpívaná vypjatým hlasem působí pěvecky náročně, Střihavka však zdůrazňuje, že má v repertoáru obtížnější skladby. "Autor hudby Michal využil mého rozsahu, ale není to nejnáročnější skladba. Kdyby tomu tak bylo, nedával bych ‚Vzdálenku' na konec dvouhodinového koncertu!"

Text: Roman Jireš, foto: Bonton Music, archiv Oty Balage a iREPORTu
Témata: BSP, Kamil Střihavka, Michal Pavlíček, Ota Balage, Země vzdálená, Příběh českého hitu

zavřít