Příběh českého hitu: No Guitars (Kamil Střihavka) - Černá růže

Vydáno 08.04.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Kamil Střihavka má na svém kontě spoustu hitů, mezi ty největší bezesporu patří Země vzdálená a Když se snáší déšť s Bárou Basikovou. Jednou z nejslavnějších písní v jeho repertoáru je také Černá růže, kterou psal původně pro B.S.P. Nakonec se však rozhodl nechat si ji pro svůj vedlejší projekt se Zdeňkem Mazačem No Guitars.

Příběh českého hitu: No Guitars (Kamil Střihavka) - Černá růže Příběh českého hitu: No Guitars (Kamil Střihavka) - Černá růže

Černá růže patří mezi ty písně, nad kterými autoři stráví více než jednu noc. Ačkoliv měl Kamil Střihavka základ hotový, nedařilo se mu najít ten správný refrén. „Původní mi nepřišel bytelnej,“ prozradil zpěvák pro iREPORT. Seděl nad ním několik týdnů, až po půl roce však našel tu správnou harmonii.

Příběh českého hitu: BSP - Země vzdálená

„Jednou jsem se takhle nad ránem vrátil domů a děti ještě spaly. Vzal jsem si do ruky kytaru a na kuchyňské lince jsem u sklenice studeného mléka píseň dokončil. Jak jsem byl uvolněný, najednou to tam spadlo a já jsem pochopil, že je to ta harmonie, na kterou jsem čekal,“ uvedl Střihavka s tím, že se mu nedařilo najít tu správnou harmonii u přechodu k refrénu.

Bez něj by skladba bezpochyby neměla takovou atmosféru. „Hraj, jen hraj, jsem tu sám, dál hraj, jen hraj, jsem tu sám,“ zpívá v něm interpret.

Možná málokdo ví, že Černou růži psal Střihavka původně pro B.S.P., nakonec se však rozhodl si ji nechat pro vedlejší projekt. „Ta dvě velká ega v podobě Michala Pavlíčka a Oty Balage byla velmi silná, už jen určité přetlačování z jejich strany… Tak jsem se s tím stáhnul,“ prozradil. Píseň si tak našla místo na desce No Guitars...? stejnojmenné formace, kterou Střihavka založil spolu s baskytaristou Zdeňkem Mazačem.

Uskupení se rovnou rozhodlo vydat Černou růži jako singl. Že šlo o správný výběr, se ukázalo záhy. Song totiž začala hrát rádia. „Je to strašně fajn pocit, když vejdete do obchodu a slyšíte, že vaši píseň hrají v rádiu,“ vzpomíná dnes Střihavka. „Nebyl jsem na to zvyklý. Rocková hudba, kterou jsme hráli s Motorbandem, nebyla pro rádia. Když jsem ji pak slyšel, to je nepopsatelnej pocit. Bylo to pro mě něco nového a potěšujícího.“

Proč se skladba stala tak úspěšnou? Na to má zpěvák jednoduché vysvětlení. „Hudba nepotřebuje překlad,“ říká. „Líbí se mi na ní, že v nás evokuje vzpomínky a emoce, to je na ní krásné. A je jedno, jestli to jsou emoce negativní, nebo pozitivní.“ A právě Černá růže tyto emoce svou naléhavostí bezesporu vyvolává. „Mám radost, když mi i po těch letech lidi říkají: ‚Jo, to byla naše písnička, když jsme se do sebe jako mladí zamilovali.‘“

Text: Andrea Štipčáková, Hana Bukáčková, foto: archiv Kamila Střihavky, Česká televize, archiv iREPORT
Témata: Kamil Střihavka, No Guitars, Černá růže, Příběh českého hitu

zavřít