RECENZE: Kamil Střihavka neformálně představuje v České televizi své Ikony

Vydáno 08.01.2022 | autor: Roman Jireš

Prvním hostem nového hudebního pořadu České televize Ikony Kamila Střihavky byl kytarista a zpěvák Petr Janda. Střihavka, známý z účinkování v muzikálu Jesus Christ Superstar a kapel BSP či Leaders, s filmovým štábem navštívil frontmana Olympiku v jeho studiu Propast ve středočeské Stříbrné Skalici. Právě tam Střihavka před třiceti lety natáčel album se svojí tehdejší kapelou Motorband. V dalších dílech přivítá každý týden jako moderátor Romana Holého, Davida Kollera, Michaela Kocába a další osobnosti tuzemské populární hudby.

RECENZE: Kamil Střihavka neformálně představuje v České televizi své Ikony RECENZE: Kamil Střihavka neformálně představuje v České televizi své Ikony

"Celý pořad děláme ve dvou lidech. Spolupracuje se mnou režisér, kameraman a zároveň střihač Miloslav Levek a samozřejmě si dramaturgii včetně konceptu určujeme sami. Před první klapkou jsme se snad tři roky připravovali, snažili jsme se vybrat osobnosti převážně z řad rockové scény, protože nemají takový mediální prostor jako maistreamová scéna. Je to více dokument než nějaká talk show," konstatoval Střihavka.

ANKETA | Rok 2021 pohledem hudebníků. Jak ho Michal Prokop, Kamil Střihavka, David Pomahač a další hodnotí a co plánují do budoucna?

V prvním díle Ikon se bezprostřední kamarádské povídání v neformální atmosféře se mimo jiné točilo kolem Jandova projektu Rockmapa, díky kterému mohli na přelomu 80. a 90. let minulého století realizovat své první nahrávky kapely jako Arakain, Vitacit nebo Törr. Střihavka proto Jandu označil za "rockového tátu mladých představitelů české heavymetalové vlny".

"Petr Janda je opravdový hitmaker, jehož písničky jsem v sedmnácti letech drhnul holkám na kytaru," prohlásil v pořadu Střihavka. "Snažíme se pořad dělat jako výpravné, pokaždé jsme v jiném prostředí, jezdíme i do zákulisí koncertů. Třeba o Kabátech jsme natočili díl s Milanem Špalkem u něho doma na zahradě, kde jsme grilovali a nechyběl u toho typický muzikantský humor. To štengrování mezi Kabátem a Motorbandem pořád to funguje. Také jsme navštívili studio Sono při natáčení nové desky Kabátů," zve na sledování dalších dílů.

Mezi nejvydařenější části prvního dílu Ikon patří jeho závěr, kdy si interpret hitů Země vzdálená, Kovboj z Teplic či Černá růže s autorem pecek Želva, Dej mi víc své lásky, Jasná zpráva, Osmý den nebo Okno mé lásky společně zazpívají a zahrají na kytary píseň Taky jsem se narodil bos.

"Je to součást konceptu pořadu. Na konci každého dílu si buďto s hostem zajamujeme, nebo si zahraju s jeho kapelou. Myslím, že například díly s Davidem Kollerem nebo Pražkým výběrem by mohly být pro hudební fajnšmekry zajímavé," uzavřel Střihavka.

Text: Roman Jireš, foto: Česká televize
Témata: Ikony Kamila Střihavky, Kamil Střihavka, Petr Janda

zavřít