RECENZE: Fenomenální Vypsaná fiXa nabízí klenot tradiční kvality

Vydáno 19.11.2019 | autor: Roman Jireš

Být to někdo jiný než Vypsaná fiXa, otloukl bych mu asi s patřičnou ironií název jejich nové desky o hlavu. Ale v kontextu názvů předchozích alb jako Fenomén a Klenot zní Kvalita vlastně logicky. A vzhledem k nepřeslechnutelné kvalitě i patřičně.

RECENZE: Fenomenální Vypsaná fiXa nabízí klenot tradiční kvality RECENZE: Fenomenální Vypsaná fiXa nabízí klenot tradiční kvality


Vypsaná fiXa

Kvalita

Skladby:
Kvalita, Měla krátkou ofinu, Ivan Trojan, Izit Láv, Pepermintoví nosohlti, Krabička, Babička, Dobrá vzpomínka, Nedělní chvilka v jiné dimenzi, Kvetoucí alej, Ester jede pryč

11 trax / 31:36 min

Kapela známá poměrnou četností producentů tentokrát vsadila na dva již vyzkoušené najednou (Dušan Neuwerth a Ondřej Ježek) a s minimem hostů oslavila vydařenou nahrávkou pětadvacáté výročí svého založení v klasické sestavě Michal Mareda (Márdi) - zpěv, kytara, Milan Kukulský (Mejla) - kytara, Daniel Oravec (Mejn) - baskytara a Petr Martínek (Pítrs) - bicí.

Vypsaná fixa slavila v Českých Budějovicích 25 let

Všechny písně dělala kapela jako vždy dohromady a téměř všechny texty plné popkulturních odkazů opět napsal Márdi. Jen v případě skladby Kvetoucí alej skupina trochu překvapivě využila jiného autora, když zhudebnila báseň Jana Skácela. Už úvodní titulní píseň dává tušit, že nás čeká opravdu silná sbírka songů a záhy nastává jeden z vrcholů alba. Píseň Měla krátkou ofinu se skvělým veršem "vymazala z mobilu, dalšího krále debilů, kterýmu předtím napsala fuck..." s harmonikou hostujícího Dušan Neuwertha je potencionálním hitem a ukázkou, že láska je opravdu nevyčerpatelné téma, v němž se ještě stále lze vyhnou klišé.

Vypsaná fiXa představila na pražském Střeleckém ostrově svou deštěm pokřtěnou Kvalitu

Následuje "punkový chvalozpěv" Ivan Trojan, originální oslava českého filmu. Vedle hudebních citací Olympiku a Wanastových Vjecí si pozorný posluchač všimne také dobře vytaženého zpěvu Márdiho. Ten pak nabídne úplně jinou atmosféru ve skladbě Izit Láv, jejíž zasmušilá poloha připomene některé písně Michala Hrůzy.

Venku z garáže

Klip vznikl k songu Krabičku. Vtipné video s odkazy na The Cure a jejich Friday I'm In Love představuje Márdiho ve slušivé roli barmana a kapelu v poloze, která se, stejně jako na téměř celém albu, už vzdaluje garážové Vypsané fiXe z jejích prvních nahrávek. Tehdy si někdo těžko mohl představit hostování dechové sekce v čele s Lukášem Morávkem z PriessnitzKrabičce nebo flétnisty Filipa Nebřenského z Hm... v následující hudebně odvázané Babičce.

Tomu, kdo nepodlehl zrychlené době a poslouchá alba vcelku, neujde, že zejména druhá polovina Kvality je až "mňágovsky" zasmušilá, k čemuž přispívají surrealistické texty (Nedělní chvilka v jiné dimenzi) nebo melancholie závěrečné skladby Ester jede pryč. Nepřehlédnutelnou součástí fyzické nahrávky je textová příloha v podobě návodu k obsluze od Mejly, která jen potvrzuje kvalitu nové desky muzikantů ze San Piega.  

Text: Roman Jireš

Témata: Vypsaná fiXa, recenze, Kvalita, deska

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít