Zahraniční nominační tipy Žebříku (II.): Na Skupinu roku aspirují Iron Maiden, Coldplay nebo Imagine Dragons, nejlepší alba nahráli Adele či Foo Fighters

Vydáno 25.02.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Kdo se stane Skupinou roku? A jaké album bylo loni nejlepší? Rozhodovat můžete do pondělí 28. února, kdy končí hlasování v aktuálním ročníku ankety Žebřík. Ta bude vyhlášena 1. dubna v prostorách DEPO2015 v Plzni. O post nejlepší kapely se uchází ABBA, Coldplay, Foo Fighters, Iron Maiden a Imagine Dragons. Stejná jména najdete také v kategorii Album roku, vyjma Imagine Dragons, které nahradila Adele se svou deskou 30. Hlasovat můžete na anketazebrik.cz

Zahraniční nominační tipy Žebříku (II.): Na Skupinu roku aspirují Iron Maiden, Coldplay nebo Imagine Dragons, nejlepší alba nahráli Adele či Foo Fighters Zahraniční nominační tipy Žebříku (II.): Na Skupinu roku aspirují Iron Maiden, Coldplay nebo Imagine Dragons, nejlepší alba nahráli Adele či Foo Fighters


SKUPINA


ABBA

ABBA vydala minulý rok po čtyřiceti letech své nové a pravděpodobně také poslední album. Jmenuje se Voyage a nachází se na něm jak roztančené skladby, tak baladický hit I Still Have Faith In You. Kapela zároveň oznámila, že se vrátí na koncertní pódia, ovšem pouze virtuálně. Pro vystoupení nechala postavit moderní arénu.

RECENZE: ABBA natočila dobré písně, ale k svěžímu popu svých starých hitů se jen přiblížila

Coldplay

Coldplay vydali v říjnu album Music of the Spheres, které uvedla singlem Higher Power. Jako první měl šanci si ho z vesmíru poslechnout astronaut Thomas Pesquet. Zatímco deskou kapela své příznivce potěšila, už menší radost měli z prosincové zprávy Chrise Martina. Ten oznámil, že v roce 2025 vydají Coldplay své poslední album.

Foo Fighters

Novou desku mají na svědomí také Foo Fighters. Jmenuje se Medicine at Midnight a kapela o ní mluví jako o albu inspirovaném láskou k rockovým bandům, které vytvářejí pozitivní, rytmické a téměř taneční nahrávky. Hudebně se vrací do sedmdesátých let minulého století.

Imagine Dragons

V září vydali Imagine Dragons album Mercury Act 1. Název čerpá inspiraci ze slova "mercurial", opouští metaforicky nabité texty a místo toho se pouští do emocionálních extrémů. Jako první ochutnávky z desky kapela vypustila skladby Follow You a Cutthroat, přičemž první z nich se dostala na první místo v alternativních rádiích a žebříčku Alternative Airplay Billboardu, což znamenalo nejrychlejší vzestup Imagine Dragons na vrchol těchto žebříčků. V květnu odehraje kapela v Praze dva koncerty.

Imagine Dragons ohlašují turné, zahájí ho v Praze

Iron Maiden

I rok Iron Maiden proběhl ve znamená vydání nového alba. Senjutsu si vychutnají zejména ti, kteří jsou ochotni se metalové legendě na osmdesát minut zcela oddat. Deska se stala nejprodávanější ve třiadvaceti zemích světa, zároveň šlo však o první nahrávku bandu v uplynulých patnácti letech, která nedosáhla v britské hitparádě prvního místa.

ALBUM


30 – Adele

Předzvěstí alba 30 byla píseň Easy On Me, první, kterou Adele vydala po dlouhých šesti letech. Už tento singl dal vědět, že deska bude plná silných skladeb, což se záhy také potvrdilo. Zpěvačka se na ní vyzpívává z nevydařeného vztahu a depresí, kterými trpěla. Vyloženým hitům se na desce sice vyhýbá a možná nové písně nepadnou všem do noty, dozajista jde však o další interpretčinu kvalitní nahrávku, která by se v budoucnu mohla dočkat několika ocenění.

RECENZE: Adele vydala dost možná nejsilnější desku své kariéry

Medicine at the Midnight – Foo Fighters

Foo Fighters se s Medicine at he Midnight rozhodně neztratí. S produkcí desáté studiové desky jim pomáhal Greg Kurstin, s nímž sestava spolupracovala již na albu Concrete and Gold. Dave Grohl nahrávku označil za „párty album sobotní noci“, dle jeho názoru však band stoprocentně nevyužil svých muzikantských schopností.

Music of the Spheres – Coldplay

Coldplay se svým devátým studiovým albem vyrazili do vesmíru. A to doslova. První singl z něj slyšel v premiéře astronaut Thomas Pesquet. Ačkoliv de deska u hudebních kritiků nedočkala příliš kladných recenzí, fanoušci své nadšení neskrývají. A to je nejdůležitější.

Senjutsu – Iron Maiden

Iron Maiden se se Senjutsu rozhodně nedrželi při zemi. Obsáhlé dva disky se do dnešní doby vyžadující maximální stručnost prakticky vůbec nehodí, to však kapele při tvorbě nevadilo. A ani producentovi Kevinu Shirleymu. Zatvrzelí metalisté si totiž osmdesátiminutovou smršť rozhodně rádi vychutnají.

RECENZE: Iron Maiden vyžadují pozornost, trpělivé odměna nemine

Voyage – ABBA

ABBA své fanoušky albem Voyage rozhodně nezklamala. Hudebně převládá baladický tón, kapela však nezapomněla ani na tanečnější skladby i vánoční Little Things. Koncertně ABBA nahrávku představí na svém květnovém vystoupení, které bude ovšem speciální v tom, že bude virtuální. Skupina kvůli němu dokonce staví moderní arénu.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Universal Music, archiv iREPORT
Témata: ABBA, Coldplay, Foo Fighters, Iron Maiden, Imagine Dragons, Adele

zavřít