Zemřel David Crosby, spoluzakladatel The Byrds a kvarteta Crosby, Stills, Nash & Young

Vydáno 20.01.2023 | autor: redakce

David Crosby, někdejší zpěvák a kytarista The Byrds a člen legendární sestavy Crosby, Stills, Nash & Young, zemřel ve věku 81 let. Potvrdila to muzikantova manželka Jan Dance. Zanechal po sobě čtyři děti.

Zemřel David Crosby, spoluzakladatel The Byrds a kvarteta Crosby, Stills, Nash & Young Zemřel David Crosby, spoluzakladatel The Byrds a kvarteta Crosby, Stills, Nash & Young

David Crosby je považovaný za jednoho z nejvlivnějších rockových umělců 60. a 70. let. Stál za zrodem The Byrds, ve kterých působil v letech 1964 až 1967, a kvarteta Crosby, Stills, Nash a Young (CSNY). To bylo známé pro složité vokální harmonie, ale i bouřlivými vztahy uvnitř kapely. Mezi jejich nejznámější skladby patří Teach Your Children, Woodstock, Helpless nebo Our House.

Jak uvádí Variety, pro Crosbyho příznivce je jeho smrt překvapující. Muzikant byl velmi aktivní na sociálních sítích, ještě ve středu tweetoval. Příznačně o nebi. „Slyšel jsem, že to místo je přeceňované… Plné mraků.“

„Vím, že lidé mají tendenci zaměřovat se na to, jak nestabilní byl náš vztah. Více než na čemkoliv jiném nám ale oběma záleželo na čisté radosti z hudby, kterou jsme společně tvořili. Pojilo nás velmi hluboké přátelství,“ uvedl jeho spoluhráč Graham Nash.

Kromě dlouholeté spolupráce v rámci dua Crosby-Nash se David Van Cortland Crosby věnoval sólové tvorbě - vydal osm řadových alb, tu poslední v roce 2021 pod názvem For Free. Nahrával s celou plejádou významných umělců, jakými jsou či byli například Jackson Browne, Phil Collins, Art Garfunkel, Elton John nebo James Taylor. Spolu s Nashem hostoval i na albu Davida Gilmoura On An Island.

Crosby bojoval dlouhá léta s alkoholem a drogami, závislost na nich ho dokonce přivedla do vězení. V roce 1994 podstoupil operaci jater, podle svých slov měl už tehdy „velké štěstí“.

Po muzikantovi zůstala manželka Jan Dance a čtyři děti – synové Django a James a dcery Erika a Donoven, které měl s Julií Cypher.  

red, foto: FB David Crosby
Témata: David Crosby, The Byrds, CSNY, Graham Nash, Neil Young

zavřít