Slipknot

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Slipknot Slipknot

Slipknot je americká metalová skupina z města Des Moines ve státě Iowa. Byla založena v roce 1995 perkusistou Shawnem Crahanem a baskytaristou Paulem Grayem. Současná sestava je takováto: Sid Wilson (DJ, klávesy), Chris Fehn (perkuse, back vokály), Jim Root (doprovodná kytara), Craig Jones (samply, programování), Shawn Crahan (DJ, doprovodné vokály), Mick Thomson (sólová kytara), Corey Taylor (vokály), Alessandro Venturella (baskytara) a Jay Weinberg (bicí). Proslavila se především svým drsným stylem a hororovými maskami.

Kapla už od začátku měnila velmi často svůj line-up a také obsazení jednotlivých nástrojů. Shawnu Crahanovi se také podařilo na vlastní náklady vydat první album (které se ovšem nezapočítává do oficiální diskografie) Mate. Feed. Kill. Repeat, které vyšlo v nákladu tisíc kusů a ihned se rozprodalo. Kapela si pomaloučku budovala fanouškovskou základnu ale věci se skutečně daly do pohobu až s příchodem zpěváka Coreyho Taylora. Ten přišel s konceptem čísel (každý člen měl své vlastní číslo), kostýmů a masek, což byl element, kterým se Slipknot začali opravdu radikálně odlišovat od všech podobných skupin.

Následně se spolčili s producentem Rossem Robinsonem, který s nimi nahrál eponymní debutové album Slipknot (1999). To se stalo platinovým a vystřelilo uskupení do nejvyšší metalové ligy. Dodnes platí mezi sklaními fanoušky za nejlepší kariérní počin Slipknot a proslavily se z něj singly Wait and Bleed či Spit It Out. Atmosféra v kapele ale zhoustla během nahrávání druhé desky Iowa. Členové byli příliš vyčerpaní po předchozím turné a také jim vadil časový rozvrh nahrávání materiálu. Desku se jim nakonec podařilo zdárně nahrát (můžete z ní znát například hit Left Behind) a byla velmi úspěšná. Nicméně po konci turné si členové skutečně dali pauza a začali se věnovat vedlejším projektům. Corey Taylor založil skupinu Stone Sour, bubeník Joey Jordison se stal účastníkem projektu Murderdolls a nelenili ani další členové.

S třetí řadovkou to vypadalo bledě ale nakonec přeci jen vyšla. Stalo se tak v květnu 2004 a nesla název Vol. 3: (The Subliminal Verses). Úsilí nad ní vynaložené se velmi vyplatilo: pochází z ní asi nejvíce populárních singlů (Before I Forget - za něj získali Slipknot Grammy; Vermilion, Duality či The Blister Exist) a podařilo se jí zaujmout i fanoušky, kteří jinak takovému druhu hudby neholdovali, což se skalním příznivcům příliš nezamlouvalo. Po této desce následovala další tvůrčí pauza a další album vyšlo až za čtyři roky - nazývalo se All Hope Is Gone a opět obsahovalo kvalitní mix skvělých metalových písní (Dead Memories či Psychosocial) se silnými refrény a strhujícími slokami. V roce 2010 ale skupinu zasáhla velká rána: zemřel zakládající člen Paul Gray a se Slipknot to zase začalo vypadat bledě. 

Nakonec se sebrala a zatím posledním počinem je deska zasvěcená právě Grayovi: .5: The Gray Chapter (2014). V rámci turné k této desce vystoupili Slipknot také v České republice. 

Diskografie:
Slipknot (1999)
Iowa (2001)
Vol. 3: (The Subliminal Verses) (2004)
All Hope Is Gone (2008)
.5: The Gray Chapter (2014)

Další články interpreta

Slipknot: Peklo v Ostravě

Recenze

vydáno 12.06.2009

zavřít