Rihanna

Vydáno 31.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Rihanna Rihanna

Rihanna (celým jménem Robyn Rihanna Fenty) se narodila 20. února 1988 na Barbadosu. Je jednou z nejúspěšnějších zpěvaček světa, nejmladší umělkyní, která dosáhla na vrchol hitparády Billboard se 14 singly, dále je držitelkou osmi cen Grammy. Mimo jiné je také velvyslankyní Barbadosu.

Rihanna už ve škole zformovala se dvěma spolužačkami dívčí skupinu, ale už od počátku sama cítila, že se nejlépe cítila jako sólova zpěvačka. Posléze se jí podařilo zaujmout amerického producenta Ewana Rodgerse a ten jí navrhl, že za ním může přijet do Spojených států nahrát nějaký materiál. Z těchto počátečních sezení s Rodgersem pak vznikl song Pon De Replay, jenž se pak následně dostal k uším rappera Jay Zeho z labelu Def Jam a také hudebního mogula Antonia "L.A." Reida.

Debutová album nazvané Music Of The Sun takový rozruch nevyvolalo, lepší to bylo s druhou deskou A Girl Like Me, ze které pochází veleznámý hit Unfaithful (či také SOS) a tomu všemu nasadilo korunu album Good Girl Gone Bad (2007), na kterém spolupracoval i tehdy populární producent Timbaland. Stylově jednotné, produkčně vypiplané a těžce hitové album patří mezi ty vůbec nejprodávanější a nejúspěšnější počiny barbadoské hudebnice, a v podstatě všechny singly z Good Girl Gone Bad se dodnes hrají v rádiích a jsou velice populární i na koncertech - zmiňme tedy například Umbrella, Shut Up And Drive, Don't Stop The Music (mimochodem klip k tomuto songu se natáčel v Praze v klubu Radost) či Rehab. Velmi se ujala i o rok starší reedice řadovky, ze které můžete znát pecky jako Disturbia nebo Take A Bow.

Rihanna se tedy od roku 2007 vezla na vlně nesmírné obliby. Její tvorbu však velice zásadně poznamenal incident z února 2009, kdy ji její tehdejší přítel, zpěvák Chris Brown, surově zbil. Rihanna pak svoji bolest vylila do své čtvrté, tematicky nejtemněšjí a také nejintimnější desky Rated R, která je kritiky považováno za Rihannino nejkvalitnější album. A ačkoli obsahovalo mnoho skvělých singlů, jako například Russian Roulette, Te Amo, Rude Boy, Rockstar 101 či Hard, nesplnilo komerční očekávání a tak Rihanna od tohoto temného stylu ustoupila.

Již o rok později tak bylo k mání album Loud (tedy 2010), které už naopak prodeje uspokojilo, a napomohly tomu i žebřičkově velice úspěšné singly Only Girl (In The World), S&M, Man Down, California King Bed, What's My Name. Toto období se také váže s obrovským úspěchem písně Love The Way You Lie od Eminema, na které Rihanna hostovala. Deska Loud odstartovala pak určitý albový maraton: v roce 2011 i 2012 vydala zpěvačka úspěšná alba Talk That Talk (songy We Found Love či Where Have You Been) a Unapologetic (Stay, Diamonds).

S dalším počinem pak hudebnice přišla až v roce 2016. Nesl název Anti a výrazně od veškerých předchozích děl odlišoval svou ne-mainstreamovostí a výrazným příklonem k r'n'b a experimentu.

Rihanna je považována za jednu z nejkrásnějších zpěvaček na světě a velice se angažuje i v charitativní oblasti.

Diskografie
Music Of The Sun (2005)
A Girl Like Me (2006)
Good Girl Gone Bad (2007)
Rated R (2009)
Loud (2010)
Talk That Talk (2011)
Unapologetic (2012)
Anti (2016)

Další články interpreta

Rihanna v Bratislavě

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít