Olympic

Vydáno 15.06.2012 | autor: Dominik Pavliš

Olympic Olympic

Vznik skupiny se datuje na rok 1962. U zrodu kapely stál Miloslav Růžek a původní název byl Karkulka (Karlínský Kulturní Kabaret).

Původní zakladatelé položili základní stavební kameny pro českou rockovou hudbu. Inspirovali mnoho budoucích kapel a jejich debutová deska s názvem Želva je dodnes považováno jako jedno z přelomových alb českého bigbítu.

K nejsilnějšímu období pro skupinu určitě nepatřila první polovina sedmdesátých let dvacátého století, poté ale přišel jeden z jejich hudebních vrcholů, který měl podobu konceptuální albové trilogie Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř. Tu už nahrával výborný baskytarista Milan Broum, který kapelu „osvěžil“, vnesl do ní modernější háv, ale především skvělé instrumentální výkony.

V pozdějším období skupina zkoušela také hrát heavy metal, ale nedopadlo to úplně nějštastněji. Nejvíc Olympicu sedí melodické rockové skladby s kvalitními texty a obohacené o nápadité aranže. Texty pro ně psali zejména Zdeněk Rytíř a Pavel Vrba.

Roku 2002 kapela oslavila své obdivuhodné 50. narozeniny. Oslava se konala halovým koncertním turné a vydáním kolekcí alb. O rok později po koncertě v Karlových Varech zemřel dlouholetý bubeník kapely Milan Peroutka.

 

Diskografie

Želva (1968)
Pták Rosomák (1969)
Jedeme jedeme (1971)
Olympic 4 (1973)
Marathón (1978)
Prázdniny na Zemi (1980)
Ulice (1981)
Laboratoř (1984)
Kanagom (1985)
Bigbít (1986)
Když ti svítí zelená (1988)
Ó jé (1990)
Dávno (1994)
Brejle (1997)
Karavana (1999)
Dám si tě klonovat (2003)
Trilogy (3CD) (2006)
Sopka (2007)
Back To Love (2011)
Souhvězdí šílenců (2013)
Souhvězdí drsňáků (2014)
Souhvězdí romantiků (2015)

Další články interpreta

NEJČTENĚJŠÍ

zavřít