Swans

Vydáno 29.05.2014 | autor: Dominik Pavliš

Swans Swans

Americká kapela Swans se zformovala v New Yorku. V období post-punku hrála svou experimentální originální hudbu a významné místo měla především na noise-rockové scéně.

Jediným stálým členem kapely je její leader Michael Gira. Krom Michaela lze v ustálené sestavě kapely za stálého člena považovat také zpěvačku a klávesistku Jarboe a kytaristu Normana Westberga. Původní seskupení v období mezi lety 1982 – 1984 tvořil Michael Gira, Jonathan Kane a Sun Hanel.

Jak již bylo řečeno, kapela vznikla v roce 1982 v New Yorku v rámci krátkodobě působící, leč umělecky vlivné post-punkové scény no wave a prakticky ihned po vydání první nahrávky (EP Swans) se stávají zosobněním hudby obnažující, strohé, jdoucí až „na kost“.

První album skupina vydala v roce 1983 a neslo název Filth. Téměř okamžitě se kapela zapsala jako něco nového a originálního, a to nejen kvůli jejich zvuku. Většina Girových textů je existencialistických, padajících do nihilismu, pohrdání sama sebou a světem, který jej obklopuje, ústředními tématy jsou peníze, náboženství a sex. Do této doby stihli vydat 10 studiových alb.

Od roku 1988 dochází postupně ke změně stylu souboru. Girovi údajně vadila reputace Swans jako nejhlasitější a nejtvrdší skupiny na světě, a rozhodl se, že prokáže, že je schopen tvořit působivou hudbu i bez mocných perkusí a extrémní amplifikace, naopak s opravdovým textem. Zatímco akustičtější a písničkovější album The Burning World (1989) je i Girou označované za selhání, mimo jiné i proto, že bylo nahráno pro velký label, tituly White Light From The Mouth Of Infinity (1991) a The Great Annihilator (1995) se dodnes těší fanouškovské oblibě.

 

Diskografie:

Swans (EP), (1982)
Filth (1983)
Cop (1984)
Young God, EP (1984)
Time is Money (Bastard), EP (1986)
Greed (1986)
A Screw, EP (1986)
Holy Money (1986)
New Mind, EP (1987)
Children of God (1987)
Love Will Tear Us Apart, EP (1988)
Can't Find My Way Home¨, EP (1989)
Saved, EP (1989)
The Burning World (1989)
White Light From The Mouth Of Infinity (1991)
Love of Life (1992)
Celebrity Lifestyle, EP (1994)
The Great Annihilator (1995)
Die Tür Ist Zu, EP (1996)
Failure/Animus, EP (1996)
Soundtracks for the Blind (1996)
My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky (2010)
The Seer (2012)
To Be Kind (2014)
The Glowing Man (2016)

 

Další články interpreta

NEJČTENĚJŠÍ

zavřít