Mogwai

Vydáno 19.10.1997 | autor: Marta Šindlauerová

Mogwai Mogwai

Mogwai je skotská post-rocková skupina založená v roce 1995 v Glasgow. Jejími členy jsou Stuart Braithwaite (kytara, zpěv), Barry Burns (kytara, syntezátory, zpěv, klavír), Dominic Aitchison (basová kytara) a Martin Bulloch (bicí). Kapela je příznačná svými dlouhými instrumentálními písněmi, kde hraje prim především kytara, jejich tvorba je silně kontrastní, milují hlavně užití distorce a všemožných efektů. Za své působení kapela pobývala pod křídly četných labelů.

Braithwaite a Aitchison se potkali roku 1991 a o čtyři léta později pak založili se svým společným býválým spolužákem Bullochem kapelu Mogwai. Jedná se o název postaviček z filmu Gremlins, v překladu z kantonštiny znamená něco jako "zlý duch" nebo "ďábel". Mogwai debutovali roku 1996 se singlem Tuner/Lower a tom jim také vyneslo ocenění "singl týdne" od NME. V rozšířené sestavě pak začali nahrávat své debutové album Mogwai Young Team, jenž vyšlo roku 1997. V britském žebříčku však dosáhlu pouze na místo v sedmé desítce. O něco lépe si vedla druhá studiovka Come On Die Young, ta dosáhla na 29. místo, následující Rock Action se pak posunula ještě výše na číslo 23. Alespoň minimálního úspěchu v zámoří se pak dočkali Mogwai s počinem Happy Songs for Happy People, na němž se více soustředili na užití elektroniky a rozmáchlejších aranží. Recenze na veškeré jejich nahrávky nebyly špatné, ale také nebyly ani dobré, a Mogwai se tak neustále nacházejí na pomezí - buď je jejich hudba odsuzována nebo vychvalována. 

The Hawk Is Howling z roku 2008 je první album skupiny, které si sama zprodukovala a bylo také první, kde nejsou přítomny žádné vokály. Výraznějšího žebříčkového úspěchu se pánové dočkali až s deskou Rave Tapes (2013), která se ocitla na vynikajícím desátém místě britské hitparády a roku 2014 patřila mezi nejprodávanější tituly na vinylové desce. 

Hudba Mogwai se díky své atmosféričnosti dostala do několika sountracků, a to nejen filmových či seriálových, ale i herních (například herní série Life is Strange).

V roce 2017 se formace zastavila v Praze, o čemž jsme psali tady.

Diskografie:
Mogwai Young Team (1997)
Come On Die Young (1999)
Rock Action (2001)
Happy Songs for Happy People (2003)
Mr Beast (2006)
The Hawk Is Howling (2008)
Hardcore Will Never Die, But You Will (2011)
Rave Tapes (2014)
Every Country's Sun (2017)

Další články interpreta

Pelican v Akropoli

News

vydáno 06.02.2007

KID LOCO PŘIJÍŽDÍ DO ROXY

News

vydáno 30.12.2006

zavřít