LIVE: Třetí den Colours of Ostrava - Years And Years roztančili, John Butler měl srdce na dlani

Vydáno 20.07.2019 | autor: Dominik Pavliš

Ostravský festival se přehoupl do své druhé poloviny. I když v pátek večer přišly lehčí deště, jak je na Colours v posledních letech zvykem, celkové atmosféře to nijak neuškodilo. Headlinery třetího dne byli John Butler Trio, Lewis Capaldi nebo taneční Years And Years.

LIVE: Třetí den Colours of Ostrava - Years And Years roztančili, John Butler měl srdce na dlani LIVE: Třetí den Colours of Ostrava - Years And Years roztančili, John Butler měl srdce na dlani


COLOURS OF OSTRAVA
DOLNÍ OBLAST VÍTKOVICE
19. 7. 2019

O první koncert dne se postarali britští The Sherlocks. S indie kytarovkami jako by se v poslední době roztrhl pytel. Této kapele se však podařilo žánr pozvednout na vyšší úroveň a naživo zněla skvěle. Měla drive a energie z jejího koncertu doslova sršela.

FOTOREPORT: Třetí den Colours of Ostrava rozproudili Shaka Ponk, vystoupili i John Butler Trio nebo Years And Years

ArcelorMittal stage k večeru ovládli Sons of Kemet XL - britští jazzoví experimentátoři. XL proto, že měli navíc dva bubeníky, celkově tedy byli za bicími čtyři. Dlouhé valivé skladby, nad kterými zůstával rozum stát. Kapela dokázala vtáhnout posluchače a nepustit ho do posledního tónu.

K vrcholům večera patřilo fenomenální John Butler Trio. Sám frontman, podle kterého se kapela jmenuje, je člověk s pokorou a srdcem na pravém místě. Ta energie, která byla z koncertu cítit, se musela rozléhat snad po celé Ostravě. Butler má výborný hlas a jeho kytarová hra je excelentní. V samotné hudbě se mísí blues, funk, folk, ale i reggae. Skládá hudbu bez ohledu na žánr, a především s láskou. Publikum zpěvákovi naslouchalo jako kazateli a odneslo si velice silný zážitek.

LIVE: Hvězdou druhého dne Colours of Ostrava byl Rag'N'Bone Man, potěšili i David Stypka a Ben Cristovao

Minulý rok byl koncert Lewise Capaldiho zrušen. Pořadatelé však slíbili, že přijede o rok později, což se také stalo. Třiadvacetiletý chlapík s kytarou, který působí, že si na nic nehraje, disponuje silným hlasem a skvělou kapelou za zády. Texty nabité emocemi, sem tam více taneční skladby, poté zase akustická melancholie. To vše v příjemné atmosféře.

Lehce po desáté hodině večerní přišel čas na trochu tance. Koktejl chytlavého synthpopu, r'n'b a houseu namíchali Years And Years. Na pódiu byli jako stroj času, který zúčastněné přenesl do devadesátých let. Někdo se šel podívat ze zvědavosti, někdo byl fanoušek, pro jiného je skupina jeho guilty pleasure. Charismatický frontman Olly Alexander je výstřední ikonou a hudebním mluvčím LGBT komunity. Hodina a čtvrt čisté taneční energie.

Komu ještě stačily síly, neudělal chybu, když zavítal na Mogwai. Post-rocková legenda skrze svou instrumentální hudbu nechávala publikum snít a na pozadí světel střídala nálady. Z doprovodného programu stojí za vyzdvihnutí tradiční Meltingpot přednášky, ale například i stage Letní filmové školy, kde si návštěvníci mohou odpočinout u kvalitních filmů.

V poslední den Colours se hudební nadšenci mohou těšit na francouzskou zpěvačku Zaz, španělskou Rosalíi, australského písničkáře Xaviera Rudda a legendární The Cure.

text: Dominik Pavliš, foto: Jiří Staněk

Témata: Colours Of Ostrava, Years And Years, Lewis Capaldi, Mogwai, John Butler Trio

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít