Minus123minut

Vydáno 04.10.1996 | autor: Dominik Pavliš

Žánrově neomezená kapela. V jejich tvorbě ovšem nejvíce slyšíme prvky jazzu, funky, bluesu a world music. Kapela vyniká především na podiu při živých vystoupeních, které jsou tvořeny z velké části improvizací. Mnohé fanoušky zajímá také neobvyklý název. Ten podle slov frontmana Zdeňka Bíny nemá hlubší význam. Vznikl pouze jako hra slov. Skupina získala cenu Akademie populární hudby za rok 1999 v kategorii Objev roku, což ji značně dopomohlo k popularitě.

Vznik kapely se datuje na rok 1997, kdy spolu začali hrát zpěvák a kytarista Zdeněk Bína a bubeník Dominik Tůma. Jako třetí se k nim přidal baskytarista Fredrik Janáček. Ten spolu s Bínou dvořící nerozlučnou dvojici, ale post bubeníka se stále mění. O 2 roky později kapela nahrává svou debutovou desku Shooba Dooba, na které za bicími můžeme slyšet Václava Zimu (Blue Effect). Pouhé rok na to ho nahrazuje Emil Valach, který ve skupině hraje až do roku 2002 a své místo má na deskách Try a Home?. Post bubeníka se ještě několikrát mění.

Před Vánoci roku 2009, po vydání alba Dream, kapela oznamuje rozpad: „Po tolika krásných koncertech s tak výjimečným publikem jsem došel k tomu, že je čas tento příběh „Minut“ uzavřít. Poslední dobou nás potkala řada starostí, k jejichž překonaní je potřeba tolik energie, že bych se i další rok nemohl věnovat hudbě, která ve mě přirozeně žije teď. Proto jsem rád, že za námi zůstává podle mě nejlepší deska −123min. Dream a vzpomínka na výjimečný koncert s Pražskou komorní filharmonii. Zároveň bych chtěl vyjádřit obrovskou úctu všem, se kterými jsem se potkával na našich koncertech, protože jsem díky nim prožil opravdu šťastná léta. Pevně doufám, že i moje další hudební působeni bude lidem přinášet radost.

Ovšem po dalších 7 letech přichází informace: "Minuty se vrací!"- tahle věta co zněla donedávna jako sen se stala realitou a Zdeněk Bína s Fredrikem Janáčkem opět spolu začnou vystupovat. V tuhle zprávu doufali jen nejvěrnější fanoušci a sedm let si na ni museli počkat. Zdeněk s Fredrikem k sobě do trojice přizvali skvělého bubeníka Dano Šoltise a z -123 min. vzniká minus123minut.

Turné Minuty 2016 bylo zahájeno účastí na festivalu Votvírák v Milovicích 10. 6. 2016

 

Diskografie

Shooba Dooba (1999)
Try (2001)
Home? (2002)
XL Live (2004)
Mom (2005)
Dream (2009)

Další články interpreta

Zdeněk Bína na turné

News

vydáno 08.02.2010

zavřít