PJ Harvey

Vydáno 11.04.1996 | autor: Dominik Pavliš

PJ Harvey PJ Harvey

Celým jménem Polly Jean Harvey je anglická zpěvačka, kytaristka a textařka. Řadí se mezi nejvýznamnější představitelky britského alternativního rocku. Je nositelkou ocenění Řádu britského impéria. Krom kytary ovládá i další nástroje, jako jsou piano, saxofon, varhany, basa, harmonika či autoharfa.

Narodila se 9. října 1969 v Bridportu v Dorsetu na jihozápadě Anglie. Její rodiče dodnes vlastní farmu ve městě Yeovil, které se nachází nedaleko Bridportu. Zde PJ Harvey vyrůstala společně se svým starším bratrem. Zajímavostí je, že v městečku s 600 obyvateli byla jediná mladá dívka mezi samými muži. V tomto prostředí se cítila izolovaná a jak později sama řekla, chovala se jako divoženka. Jejich rodina žila celkem uzavřeně a dalo by se říci, že příliš kontakt s okolím nevyhledávala. I přesto se ale rodiče postarali, aby se PJ dostalo dobré hudební vzdělání. Například si zvali domů muzikanty z okolí a za svou pohostinost pak žádali pro dceru osobní lekce hry na hudební nástroje. Díky tomu již v 11 letech zvládala dobře hrát na kytaru, bicí, housle, cello a saxofon. Prostřednictvím Johna Lee Hookera, Jimiho Hendrixe nebo Captaina Beefhearta se dostala k bluesu a experimentálnímu rocku. Později sama objevila punk a post-punk díky Television, Pixies a Patti Smith.

Nerada mluví o svém soukromém životě. Nicméně se ví, že v 90. letech měla vztah s bubeníkem a fotografem Joem Dilworthem. Kolem roku 1996 měla vztah i s Nickem Cavem během spolupráce na jeho albu Murder’s Ballads. Nicméně ani tento vztah neměl dlouhého trvání a své rozčarování z něj vyjádřil Nick Cave hned ve třech písních - West Country Girl, Black hair a Green Eyes na albu The Boatman’s Call.

PJ Harvey nevylučuje, že by někdy v budoucnu mohla mít děti. Ale až poté, co se vdá za muže, o kterém si bude jistá ve všech směrech, což se, jak sama uznává, nejspíše nikdy nestane. PJ Harvey za svou kariéru nahrála doposud 8 studiových alb, z nichž jsou 2 součástí tria PJ Harvey a zbytek byly její čistě sólové projekty.

 

Diskografie:

Dry (1992)
Rid of Me (1993)
To Bring You My Love (1995)
Dance Hall at Louse Point (with John Parish) (1996)
Is This Desire? (1998)
Stories from the City, Stories from the Sea (2000)
Uh Huh Her (2004)
White Chalk (2007)
A Woman a Man Walked By (with John Parish) (2009)
Let England Shake (2011)
The Hope Six Demolition Project (2016)

Další články interpreta

zavřít