Dan Bárta a Illustratosphere dokončují album Kráska a zvířený prach. Turné zahájí v druhé polovině září

Vydáno 03.09.2019 | autor: redakce

Dvacet let od vzniku Illustratosphere natáčí Dan Bárta se svou skupinou nové album. Krásku a zvířený prach poprvé představí na česko-slovenském turné letos na podzim.

Dan Bárta a Illustratosphere dokončují album Kráska a zvířený prach. Turné zahájí v druhé polovině září Dan Bárta a Illustratosphere dokončují album Kráska a zvířený prach. Turné zahájí v druhé polovině září

Dan Bárta a skupina Illustratosphere dokončují v těchto dnech dlouho očekávané páté řadové album. Nové skladby z desky Kráska a zvířený prach, která vyjde na podzim, fanouškům poprvé představí na sérii devatenácti koncertů, jež odstartuje 18. září křtem v Bratislavě. Následně skupina vystoupí v rámci Zvířený prach tour 2019 v dalších sedmnácti českých a moravských městech. Pražský křest nové desky Illustratosphere se odehraje v Akropoli 8. října.

S architekty na jedné lodi: Dan Bárta s Illustratosphere a Mardoša zahráli na Cargo Gallery

Illustratosphere vznikla v roce 1999. Od té doby natočila čtyři alba, která se pokaždé díky specifické poetice i dokonalému hráčskému řemeslu zařadila k nejvýraznějším českým hudebním počinům. Od vzniku Maratoniky, posledního alba skupiny, nyní uplynulo šest let.

"Materiál na novou desku jsme sbírali dlouho. Skladby zařazené na album Kráska a zvířený prach reflektují náš hudební i osobnostní vývoj za posledních šest let. A protože je těžiště naší práce v původnosti a řemesle, věřím, že čas hrál v jejich prospěch. Nové skladby jsou křehké i hrubší, s žánry si moc hlavu nelámeme, sem tam si zaexperimentujeme, jejich témata jsou intimní i společenská, aranžmá úsporná i košatá, no, ostatně jako už dvacet let. A vedle písní v češtině se na albu objeví i dvě v angličtině a jedna ve slovenštině," říká k nové desce jeden
z nejoceňovanějších českých hudebních autorů a zpěváků.

Dále Dan Bárta a dodává: "Koncert je nejzábavnějším projevem naší práce. Posloucháme se, reagujeme na sebe a hrajeme spolu rádi. Jsem proto rád, že budeme moci představit desku v rámci živého hraní fanouškům hned, jakmile vyjde. Hraní nových věcí je totiž vždycky vzrušující, šňůra k desce funguje jako síto. Musíme každý ten nový kus vždycky znovu najít a přednést, okořenit, zahustit nebo zředit, je to slast i boj, zkrátka pravý muzikantský chlebíček."

V rámci devatenácti koncertů Zvířený prach tour 2019 vystoupí Dan Bárta s rytmikou, již tvoří přední český kontrabasista a baskytarista Robert Balzar a nový člen Illustratosphere, vyhledávaný studiový hráč, uznávaný slovenský bubeník Martin Valihora, a se zakládajícími členy skupiny, klávesistou Filipem Jelínkem a kytaristou Miroslavem Chyškou.

Zvířený prach tour 2019:
18. 9. Bratislava
19. 9. Bratislava
20. 9. Bystré v Orlických horách
21. 9. Praha-Radotín
22. 9. Písek
23. 9. Brno
24. 9. Otrokovice
25. 9. Nový Jičín
26. 9. Frýdek-Místek
27. 9. Jihlava
28. 9. Pardubice
8. 10. Praha
9. 10. Litoměřice
10. 10. Plzeň
11. 10. Aš
12. 10. Jablonec nad Nisou
13. 10. Poděbrady
14. 10. Kutná Hora
15. 10. Mělník

tz, jm, foto: Lucie Maceczková

Témata: Dan Bárta, Illustratosphere

zavřít