Ceny Anděl (I).: Nominovaní jsou Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Lenny, 7krát3, Jaromír Nohavica nebo Dan Bárta & Illustratosphere

Vydáno 13.05.2021 | autor: Barbora Kubalová

Ceny Anděl budou předány už 29. května. Moderátorkou večera se stane již osvědčená Ewa Farna, vystoupí pak například Aneta Langerová, Jaromír Nohavica, 7krát3, Lenka Dusilová nebo Rytmus. Kdo vše je mezi nominovanými, se na iREPORTu dozvíte v následujících týdnech. Aktuálně si představíme interprety, kteří mají šanci zvítězit v kategoriích Sólový interpret, Sólový interpretka a Skupina.

Ceny Anděl (I).: Nominovaní jsou Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Lenny, 7krát3, Jaromír Nohavica nebo Dan Bárta & Illustratosphere Ceny Anděl (I).: Nominovaní jsou Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Lenny, 7krát3, Jaromír Nohavica nebo Dan Bárta & Illustratosphere


Sólový interpret


7krát3
– I

Štěpán Hebík, skrytý pod přezdívkou 7krát3, má na kontě několik úspěšných singlů, mimo jiné třeba nejprve rozpačitě přijatou skladbu Promiň, jejíž videoklip si nakonec vysloužil nominaci na Ceny Anděl 2019. Některé z těchto skladeb se teď konečně dostaly i na jeho první EP I, kde je doplnily další, nové písně. Kromě samotného Hebíka se jako hosté na desce objevili i Jiří Korn a PSH.

7krát3 vyprodal "parkoviště" v pražských Holešovicích, zahráli také Ochepovsky Project

Dan Bárta & Illustratosphere - Kráska a zvířený prach

To Dan Bárta se svými Illustratosphere se pohybuje v nominacích (nejen) na Anděly o mnoho déle. Kategorii „Sólový interpret“ ovládl už desetkrát a navíc se v roce 2015 stal i zpěvákem čtvrtstoletí. Nové album Kráska a zvířený prach vyšlo po dlouhých sedmi letech od vydání předcházející Maratonika. Na Krásce Bárta střídá češtinu s angličtinou a dokonce i slovenštinou. “Některé kusy jsou intimní až minimalistické, jiné košatější až rozmáchlé. Myslím, že jsme se vystihli zdařile, je to pevné, pěkný tvar, udělali jsme krok správným směrem a jsem si skoro jist, že fanoušky opět potěšíme a nedůvěřivce příjemně překvapíme,” shrnul Bárta.

Dan Bárta interview: Když se k hudbě přidá radost, může vzniknout mnoho krásného a zábavného

Jaromír Nohavica - Máma mi na krk dala klíč

Jaromír Nohavica na sebe v poslední době upozorňoval spíše humoristickými odrhovačkami. Poslední deska se stejnojmenným pilotním singlem ale připomíná, že je pořád jedním z našich nejlepších písničkářů, a ne nadarmo na Cenách Anděl 2010 získal titul „Zpěvák dvacetiletí“. Po experimentálnějším albu Poruba se vrátil k folkovým kořenům. Na tomto velmi upřímném intimním albu se vyrovnává se smrtí rodičů i přátel, zpívá o dávné lásce i o své ženě.

RECENZE: Nostalgické, dojemné a nečekané. Jaromír Nohavica se na novém albu vrátil ke kořenům písničkářství

Sólová interpretka


Lenka Dusilová
– Řeka

Lenka Dusilová má už doma také celou řadu andělských sošek. Na její nové album jsme si počkali celých šest let. Čekání se vyplatilo, deska je, stejně jako proud řeky z názvu, strhující. Řeka vyžaduje soustředěného posluchače, který si vychutná všechny jemné přechody mezi skladbami. Lence také vypomohlo mnoho známých jmen, např. beatmaker Aid Kid (Zvíře jménem Podzim), Iva Bittová nebo Monika Načeva.

ROZHOVOR | Lenka Dusilová: Pojmenovat, čistit a odplavovat zátěže minulosti

Aneta Langerová - Dvě slunce

Stejně náročné na posluchače je i album Dvě slunce od Anety Langerové. Spojila se opět s Jakubem Zitkem, se kterým spolupracovala i na mimořádně úspěšné kolekci Na Radosti. Album nejlépe vystihuje oficiální text na Anetiných webových stránkách: „Vítejte ve světě Dvou sluncí. V nekonečném vnitřním prostoru, kde je snění dovoleno. Stačí se na chvíli ztišit a zastavit. Stát se tím, kdo pozoruje.“

ROZHOVOR | Aneta Langerová: Slunce je pro mě symbol věčného života

Lenny - Weird & Wonderful

Napjatě očekávaná druhá deska Lenny nezklamala a navázala tam, kde její předchůdkyně skončila. Zpěvačka si zachovala svůj osobitý rukopis, a zároveň dokázala své písně posunout zase o kus dál směrem ke kvalitnímu popu, který má co říct i v zahraničí. Před čtyřmi lety ovládla hudebnice na Andělech hned čtyři hlavní kategorie a k tomu jednu žánrovou, uvidíme tedy, jak se jí zadaří letos. Se písní Easy právě z alba Weird & Wonderful je mimo jiné nominována také na cenách Žebřík 2020.

Mike Shinoda živě produkoval píseň české zpěvačky Lenny

Skupina


Monkey Business
- Freedom On Sale

Monkey Business se už na předchozí desce Bad Time For Gentlemen začali vyjadřovat k politickým tématům, a jinak to není ani na novince Freedom On Sale. Uvedl ji hodně diskutovaný provokativní videoklip k singlu Do It! (If You Don't Have Any Children), s Jiřím Langmajerem v hlavní roli. Jedná se o druhou desku s Terezou Černochovou na postu zpěvačky a opět nechybí zajímaví hosté, jako například Dan McCafferty z Nazareth nebo Ondřej Pivec.

LIVE: Monkey Business v živém streamu roztančili obýváky a pokřtili novou desku. Jako hosta si pozvali Ewu Farnou

Tata Bojs - Jedna nula

Jak už název napovídá, ústředním tématem desky budou jedničky a nuly ve všech podobách. Kromě toho, že jde o desáté řadové album, se kapela zaměřuje na nejsložitější vědecké otázky, na které ještě nemáme odpověď. Nechybí typické Mardošovské slovní hříčky jako 220 Travoltů nebo Vlasní brácha (klon vypěstovaný z vlasu).

Příběh českého hitu: Tata Bojs - Tanečnice

Zrní - Nebeský klid

V době vydání desky (v březnu 2020) ještě nikdo nečekal, že se nám všem „nebeského klidu“ a času na rozjímání dostane víc, než bychom si přáli. S odstupem času se album ukázalo skoro jako prorocké, ať už co se týče niterných pocitů, kterými si všichni v pandemii procházíme, tak politické situace. Nejlépe základní myšlenku vyjadřuje obal desky z dílny Aleše Fulína, respektive jeho dcery, pod kterým si můžeme představit jak holubici míru, tak „fakáče“.

RECENZE: Zrní na svém novém albu rozhodně nevyvolá v pozorném posluchači klid

Text: Barbora Pěchová, foto: archiv iREPORT
Témata: 7krát3, Dan Bárta, Jaromír Nohavica, Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Lenny, Zrní, Tata Bojs, Monkey Business, Ceny Anděl

zavřít