Robbie Shakespeare podlehl ve svých 68 letech nemoci, vystupoval s Bobem Marleyem

Vydáno 12.12.2021 | autor: redakce

Jamajská reggae legenda Robbie Shakespeare podlehla nemoci. Ačkoliv nebyla příčina úmrtí potvrzena, podle BBC News byl baskytarista nedávno hospitalizovaný kvůli operaci ledvin. Spolu s bubeníkem Slyem Dunbarem doprovázel například Boba Marleyho nebo Petera Toshe.

Robbie Shakespeare podlehl ve svých 68 letech nemoci, vystupoval s Bobem Marleyem Robbie Shakespeare podlehl ve svých 68 letech nemoci, vystupoval s Bobem Marleyem

Zprávu o úmrtí Robbieho Shakespearea zveřejnila jamajská ministryně kultury Olivia Grange. „Jsem v šoku a smutná. Obdržela jsem informaci, že můj kamarád a bratr, legendární baskytarista Robbie zemřel,“ napsala s tím, že tvořil skvělou dvojici s bubeníkem Slyem. „Tvořili hudbu jak pro svou skupinu, tak pro mnoho dalších lokálních i světových umělců,“ dodala.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Dvojice spolupracovala s řadou reggae umělců, jako například Peterem Toshem, Bunnym Wailerem, Dennisem Brownem, Blackem Uhurou nebo Bobem Marleyem. Shakespeare však psal i pro hudebníky mimo tento žánr, a to mimo jiné pro Micka Jaggera, Boba Dylana, Cyndi Lauper nebo Yoko Ono.

Shakespeare se narodil v roce 1953 v Kingstonu, se Slyem začal tvořit dvojici v 70. letech 20. století a dohromady se stali jednou z nejvlivnějších dvojic v žánru reggae. Několikrát vystoupili také v České republice, naposled v roce 2015 na Colours of Ostrava.

Hned dvakrát si Shakespeare odnesl také ocenění Grammy. První získal v roce 2014 za Nejlepší reggae album, kterým se stalo The Reggae Power. Ve stejné kategorii pak zvítězil i o pět let později, tentokrát s nahrávkou The Final Battle: Sly & Robbie vs. Roots Radics.

red, foto: Twitter David Ronigan
Témata: Robbie Shakespeare, Sly Dunbar, reggae, smrt

zavřít