VIDEOROZHOVOR | Znouzectnost: My si fakt myslíme, že jsme extrémně líný lidi

Vydáno 26.03.2023 | autor: Jarda Hudec

Titulek tohoto článku je sice přímou citací z rozhovoru s Oldou „Goldou“ Neumannem a Petrem „Démou“ Škabradou, ovšem hned na úvod je třeba poznamenat, že si tak trochu protiřečí s čilou koncertní aktivitou, skladatelskou potencí i výtvarnou kreativitou tohoto kultovního plzeňského tria. Posuďte sami…

VIDEOROZHOVOR | Znouzectnost: My si fakt myslíme, že jsme extrémně líný lidi VIDEOROZHOVOR | Znouzectnost: My si fakt myslíme, že jsme extrémně líný lidi

Úvod povídání se týká prvopočátků Znouzectnosti. Jak vznikaly legendární nahrávky jako Obludný Neználek nebo Mé království? A jak se pak dostávaly k fanouškům, když to nešlo oficiální cestou?

„Byli jsme jen parta zastydlých puberťáků, který si hrajou na kapelu. Točilo se naživo, udělali se čtyři verze od písničky a pak se vybrala ta nejmíň zkažená,“ vzpomíná Golda a drží v ruce originální master – audiokazetu „Neználka“ z roku 1989. 

 

První kazety se šířily poštou a šeptandou

Zorientovat se v diskografii ZNC není jednoduché, obsahuje řadová alba, respektive kazety, z nichž se později některé dostaly na CD a LP, samplery a kompilace, živáky, do toho vycházejí i tzv. Démophobie nebo sólo nahrávky bubeníka Cainea.

Znouzectnost a Jarda vzpomínali v Divadle pod lampou na devadesátky

Každopádně dosud posledním albem kapely je Beat simplicitas z roku 2014, a tak logicky přišla řeč na očekávanou novou desku. Bavili jsme se ale i o vřelém vztahu Znouze k Visacímu zámku nebo o nejpodivnějších koncertech…

Nakonec jsme se museli zmínit o jedné ze specialitek téhle pozoruhodné party: originálních plakátech, dnešní terminologií řečeno, vizuálech, které Golda tvoří ke každému koncertu skupiny. A to těch koncertů za rok Znouzectnost odehraje zhruba 120!

Nejbizarnější koncert jsme hráli v botanický zahradě

Na úplný závěr se řeč stočila k fanouškům této kapely, která tady už „straší“ od půlky osmdesátých let, kdy vzešla z undergroundové party Zastávka Mileč. V publiku Znouze se najdou aktivní a loajální příznivci, kteří se starají o sociální sítě a skrze crowdfundingovou sbírkou se dokážou složit i na kapelní dodávku.

Zkrátka, přes deklarovanou lenost je naprosto jasné, že tahle trojka bude obrážet české kluby a dělat muziku ještě hodně dlouho, i když s pocitem „že už jsme všechno složili.“

Znouzectnost bude jedním z hlavních koncertních hostů vyhlášení Hudebních cen Žebřík – 31. března 2023 v plzeňském DEPO2015.

Rozhovor: Jarda Hudec, video: Karel Holubička, foto: Jaroslav Noska, Martin Hanáček, archiv ZNC
Témata: Znouzectnost, ZNC, Visací zámek, punk, punkrock   

zavřít