Zemřel Alan Parker, pro Pink Floyd režíroval The Wall

Vydáno 01.08.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Ve věku 76 let zemřel Alan Parker, režisér manického muzikálu The Wall, který natočil s Pink Floyd v roce 1982, a dalších nejen hudebních snímků. Oceňovaný filmař trpěl blíže nespecifikovanou nemocí.

Zemřel Alan Parker, pro Pink Floyd režíroval The Wall Zemřel Alan Parker, pro Pink Floyd režíroval The Wall

Alan Parker patřil k nejvšestrannějším současným režisérům. Kromě hudebních snímků natáčel dramata, kriminálky i komedie. Za svou práci byl osmkrát nominován na cenu filmové akademie BAFTA, tři Golden Globes a dva Oscary.

Roger Waters z Pink Floyd: život za zdí

Brit se na počátku své kariéry věnoval především reklamám. Zlom přišel v roce 1976, kdy se ujal natáčení gangsterského muzikálu Bugsy Malone, jehož obsazení tvořily děti bojující proti sobě za pomocí šlehačky.

K hudebním snímkům inklinoval i později. V 80. letech natočil film Sláva o teenagerech studujících umění, dva roky na to pak vznikl jeden z jeho nejslavnějších filmů The Wall inspirovaný nahráváním jedenáctého alba skupiny Pink Floyd. Myšlenka desky vychází z pomyslné zdi, která existuje mezi kapelou a jejími fanoušky.

Rocková opera pak pojednává o izolaci člověka od lidí kolem. Ústřední postavou je zpěvák Pink, který sedí v uzamčeném hotelovém pokoji a v hlavě se mu přehrávají klíčové okamžiky jeho života. Obehnán pomyslnou zdí, kterou si kolem sebe v minulosti vystavěl, neví, jak dál. Film plný symbolických obrazů a animovaných sekvencí, které Parker v žádném jiném snímku nepoužil, je doplněný nahrávkami kapely Pink Floyd.

Jak Parker přiznal v roce 2016, práce na The Wall pro něj byla jednou z nejsložitějších. „Nenáviděl jsem ji. Kdybych to měl popsat nějak jemně, řekl bych, že jsem byl mučený, zároveň to však pro mě byl velmi kreativní čas. Něco neopakovatelného.“

RETRO: Připomeňte si památný koncert Pink Floyd v Praze z roku 1994

Kromě dalších hudebních snímků jako Evita, ve kterém dostala šanci Madonna, nebo Commitmens, má Parker na svém kontě také další oceňované filmy. Mezi ně patří například Hořící Mississippi, Křídla či Pearl Harbor.

Text: Andrea Štipčáková
Témata: Alan Parker, The Wall, Pink Floyd

 

zavřít