Zemřel jazzový elegán Chick Corea. Získal 23 sošek Grammy, bylo mu 79 let

Vydáno 11.02.2021 | autor: redakce

Ve věku 79 let odešel jazzový skladatel, pianista a občasný perkusista Chick Corea. Byl autorem slavných standardů, jako jsou Spain, 500 Miles High, La Fiesta, nebo Armando’s Rhumba.    

Zemřel jazzový elegán Chick Corea. Získal 23 sošek Grammy, bylo mu 79 let Zemřel jazzový elegán Chick Corea. Získal 23 sošek Grammy, bylo mu 79 let

„S těžkým srdcem musíme oznámit, že 9. února 2020 zemřel ve věku 79 let Chick Corea,“ oznámil management hudebníka ve čtvrtek večer na sociálních sítích. Jako důvod smrti uvedl vzácnou formu rakoviny, jež byla americkému muzikantovi diagnostikována nedávno.

Jazzový velikán a držitel dvaadvaceti Grammy Chick Corea zahrál v brněnském Bobycentru

Chick Corea se v 60. letech etabloval jako vyhledávaný jazzový pianista, když nahrával a koncertoval s muzikanty, jako jsou Stan Getz, Herbie Mann a další. O dekádu později nastoupil Corea do kapely Milese Davise, aby ikonickému trumpetistovi pomohl zmodernizovat zvuk.

V průběhu dalších let začal Corea stále více prozkoumávat žánry mimo jazz, skákal z projektu do projektu a ohromoval svými citem pro harmonie. Za svou práci byl oceněn více než 60 nominacemi na cenu Grammy, třiadvacet z nich proměnil v sošku zlatého gramofonu. Naposledy cenu získal v roce 2020, kdy americká hudební akademie ocenila album Antidote, jež nahrál s kapelou The Spanish Heart Band, za nejlepší v kategorii Best Latin Jazz Album.

Českému publikum zahrál Chick Corea naposledy v Brně v květnu 2017. Americký magazín Rolling Stone v rozloučení uvedl, že Chick Corea rozšířil mantinely jazzu.

red, foto: David Webr, archiv iREPORT
Témata: Chick Corea, Miles Davis, Stan Getz, Herbie Mann, jazz

zavřít