Chick Corea - Jazzový klavírista nahrával i s Miroslavem Vitoušem a vystupoval v Česku, byl čtvrtým nejčastěji nominovaným umělcem v historii Grammy

Vydáno 20.02.2021 | autor: Roman Jireš

Legendární americký jazzový klavírista a skladatel Chick Corea měl v Janáčkově divadle s triem Vigilette zahájit 20. ročník brněnského JazzFestu. Třiadvacetinásobný držitel Grammy však již do České republiky, kde se představil několikrát, nikdy nepřijede. Jeden z nejvlivnějších hudebníků posledních pěti dekád zemřel 9. února 2021 ve věku 79 let ve svém domě v Tampě na Floridě.

Chick Corea - Jazzový klavírista nahrával i s Miroslavem Vitoušem a vystupoval v Česku, byl čtvrtým nejčastěji nominovaným umělcem v historii Grammy Chick Corea - Jazzový klavírista nahrával i s Miroslavem Vitoušem a vystupoval v Česku, byl čtvrtým nejčastěji nominovaným umělcem v historii Grammy

Jak uvedl server Rolling Stone s odvoláním na oznámení zveřejněné na hudebníkově Facebooku, Corea podlehl vzácné formě rakoviny.  "Chtěl bych poděkovat všem, kteří mi při mé cestě pomáhali udržovat oheň hudby jasně zářící," znělo v osobním vzkazu, který zveřejnila jeho rodina. "Děkuju také svým úžasným přátelům muzikantům, kteří jsou pro mě jako rodina. Bylo to požehnání a čest se od vás všech učit a hrát s vámi. Mým úkolem bylo všude, kde jsem mohl, přinášet radost z tvorby a činit tak s umělci, které tak moc miluju. To bylo bohatství mého života," vzkázal Corea.

Vliv Milese Davise

Corea se prosadil již na začátku 60. let minulého století, kdy spolupracoval se Stanem Getzem, Herbiem Mannem a dalšími hudebníky a podílel se na rozšíření elektrické jazzové vlny. Později v témže desetiletí se přidal ke kapele Milese Davise, kde sehrál klíčovou roli tím, že proslulému trumpetistovi pomohl s přechodem k modernějšímu zvuku. Pod vlivem Davise se na konci 60. let pna albech jako Filles de Kilimanjaro nebo In a Silent Way vydal směrem k fúzi rocku a funku.

Zemřel jazzový elegán Chick Corea. Získal 23 sošek Grammy, bylo mu 79 let

"Kdyby nebylo Milese Davise, nikdy bych nenahrál všechna ta alba a nedosáhl bych takové pozice. Neznal slovo kompromis, nikdy nikoho nepožádal o povolení něco hrát nebo ne, prostě dělal svou věc. Období konce šedesátých let, kdy jsem se připojil k jeho týmu, bylo extrémně žhavé a plné změn. Mladí lidé hájili svá práva, bojovali za svobodu a Miles tyto ideály realizoval ve své hudbě. Nikdy nikoho neučil, jak hrát. Všem dával naprostou svobodu," vzpomínal na svůj vzor Corea.

Poté založil v roce 1972 vlastní průkopnickou kapelu Return to Forever. Tento band je považován za jeden z triumvirátů vůdčích jazzrockových těles, společně s Mahavishnu Orchestra a Weather Report. Corea proslul také svými spolupracemi s Herbiem Hancockem nebo Keithem Jarrettem. "Nikdo nebyl tak otevřený, tak naladěný na přítomný okamžik, schopný měnit svůj přístup s každým novým impulzem od svých spoluhráčů," vzpomněl na společné hraní John Mayer.

"Je smutné slyšet o odchodu Chicka Corey, mého hrdiny, učitele a přítele. Svět ztratil jednoho z největších. Je mi ctí, že jsem ho znal," prohlásil banjista Béla Fleck, který v roce 2007 v pražském Obecním domě ve dvojici s Coreou představil album The Enchantment pohybující se na pomezí jazzu, gospelu a bluegrassu.

"Byl to hudební zázrak, můj pravý kamarád, dostával mě na místa, kam bych sám nikdy nešel," uvedl na sociálních sítích zpěvák Bobby McFerrin. Ten vystoupením s Coreou v plné hale Vodova před šesti lety zakončil brněnský JazzFest.

Vždy nová muzika

Chick Corea, celým jménem Armando Anthony Corea, se narodil 12. června 1941 ve městě Chelsea ve státě Massachusetts. K hudbě ho přivedl jeho otec, který hrál ve třicátých a čtyřicátých letech na trubku v bostonském dixielandovém orchestru. Na klavír se Corea učil hrát od svých pěti let. První sólové album Tones For Joan's Bones vydal v roce 1968 a ještě téhož roku je následovalo i druhé Now He Sings, Now He Sobs, na němž mu byl kromě bubeníka Roye Haynese ve studiu partnerem čerstvý český emigrant, kontrabasista později světového věhlasu Miroslav Vitouš.

Jazzový velikán a držitel dvaadvaceti Grammy Chick Corea zahrál v brněnském Bobycentru

V Coreově diskografi je osm desítek studiových, sedmnáct koncertních a osm kompilačních alb. Poslední album se jmenuje Plays a vyšlo v loňském roce. Postavení jedné z největších ikon současného jazzu dokládá fakt, že Corea se stal čtvrtým nejčastěji nominovaným umělcem v historii cen Grammy, celkem více než šedesátkrát. Vítězství si odnesl celkem třiadvacet, první v roce 1976 s kapelou Return to Forever za album No Mystery a poslední v roce 2020 za nahrávku Antidote s The Spanish Heart Band.

Mnohé z jeho skladeb jako je třeba Spain, La Fiesta nebo Armando’s Rhumba se dostaly do zlatého fondu jazzových standardů. Originální muzikant pomohl rozšířit paletu žánru zejména charakteristickým zvukem elektrického piana Fender Rhodes.

"Někteří hudebníci se opravdu cítí lépe v ustáleném vzorci. Ale mně někdy nejlépe vyhovuje dialog s jedním hudebním partnerem, jindy komunikace s celým ansámblem, jednou akustické nástroje, příště elektrické. Rád se vracím ke spolupráci s lidmi, se kterými si po všech stránkách rozumím, ale nikdy nejde o nic pouze nostalgického, musí existovat také tvůrčí důvody. Nemá smysl opakovat, co tu již bylo, vždy se snažím hrát novou muziku," sdělil Corea před čtyřmi lety v rozhovoru pro Lidové noviny.

Text: Roman Jireš, foto: David Webr
Témata: Chick Corea, Miles Davis, Return to Forever

zavřít