Zemřel spoluzakladatel Whitesnake Bernie Marsden, vlastnil jednu z nejrozsáhlejších kytarových sbírek

Vydáno 27.08.2023 | autor: iREPORT

Svět přišel o další velké hudební jméno. Ve věku 72 let zemřel původní kytarista Whitesnake Bernie Marsden, jeho úmrtí oznámila rodina na sociálních sítích. Byl spoluautorem hitu Here I Go Again, po odchodu z Whitesnake v roce 1982 působil v Alasce či projektu Moody Marsden Band.

Zemřel spoluzakladatel Whitesnake Bernie Marsden, vlastnil jednu z nejrozsáhlejších kytarových sbírek Zemřel spoluzakladatel Whitesnake Bernie Marsden, vlastnil jednu z nejrozsáhlejších kytarových sbírek

Bernie Marsden odešel do muzikantského nebe 24. srpna 2023. „Zemřel v poklidu po boku své manželky Fran a dcer Charotte a Olivie. Nikdy nepřišel o vášeň k hudbě, psal a nahrával nové písně až do poslední chvíle,“ uvedla rodina Marsdena v prohlášení.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

„Mé myšlenky a modlitby směřují k jeho rodině, kamarádům a fanouškům. Byl to zábavný, nadaný chlap, se kterým jsem měl tu čest sdílet pódium,“ uvedl David Coverdale, s nímž Marsden v roce 1977 zakládal Whitesnake.

V kapele působil kytarista až do roku 1982, kdy ji opustil. Některé zdroje tvrdí, že dobrovolně, jiné říkají, že ho s Neilem Murrayem a Ianem Paicenem vyhodil z Whitesnake právě Coverdale, a to kvůli jejich ne příliš velkému zápalu pro hraní v kapele. Ať tak či onak, v minulosti si s bandem Marsden ještě několikrát zahrál. Mezi největší hity, jimiž byl spoluautorem, patří Here I Go Again.

Po odchodu z Whitesnake působil v několika projektech. Nejdříve v Alasce, posléze v Moody Marsden Band, kde spojil síly s Mickem Moodym z Whitesnake. Vydal také několik sólových nahrávek.

Marsden byl také velkým sběratelem kytar. V roce 1974 údajně všechny, které vlastnil, vyměnil za cenný kousek modelu Les Paul Standard z roku 1959, a navíc musel ještě původnímu majiteli připlatit dvě stě liber. Původně kytara patřila Ericu Claptonovi. V následujících letech si vybudoval jednu z nejrozsáhlejších sbírek na světě, vlastnil kytary značek Gibson, Fender nebo Gretsch.   

red, foto: FB Bernie Marsden, Whitesnake
Témata: Bernie Marsden, Whitesnake, hardrock

zavřít