Zemřel Stanislav Staněk. Stál u zrodu českého bigbítu

Vydáno 16.09.2020 | autor: Andrea Štipčáková

V osmašedesáti letech svět opustil kytarista, vokalista a skladatel Stanislav Staněk. Působil v kapelách Labyrint, Koule nebo G&B, která doprovázela Petra Nováka. Je považován za jednoho z prvních představitelů bigbítu v Česku.

Zemřel Stanislav Staněk. Stál u zrodu českého bigbítu Zemřel Stanislav Staněk. Stál u zrodu českého bigbítu

Stanislav Staněk zemřel v neděli 14. září. Zprávu o jeho skonu zveřejnil na svém facebookovém účtu pořad Bigbít mapující historii kapel a interpretů, které ve 20. století tvořili jeho dějiny.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Jedním z muzikantů, kteří stáli o zrodu českého bigbítu, byl právě Staněk. Začínal v kapele Nothing. Na fakultě hrál v Orchestru pod Skálou, dále pak působil v plzeňských formacích Labyrint a Koule, či ve folkovém duu Půta-Staněk. Svázán byl také se skupinou G&B Petra Nováka. Po jeho smrti s formací doprovázel například Karla Kahovce nebo Viktora Sodomu.

Pro G&B napsal například hudbu k písni Ahoj čtrnáctiletá, která pochází z LP Ahoj, Tvůj Petr. Dále se podílel na skladbách Je nám fajn z desky Memento, nebo na písni Je to levné a silné a dobré.

Staněk se během své kariéry objevil také v kapelách Flop Karla Zicha, Ivan Hajniš & Cosa Nostra Band, Experiment, Michal Šindelář & MSP, Staří psi, Semtex či Tom Petty 52.

red, foto: archiv Bigbít

Témata: Stanislav Staněk, Petr Novák, G&B, bigbít

zavřít