Zemřel textař Eduard Krečmar, psal pro Karla Gotta, Václava Neckáře i Martu Kubišovou

Vydáno 23.10.2023 | autor: iREPORT

Ve věku 81 let zemřel textař Eduard Krečmar. Podlehl dlouhé těžké nemoci, o jeho smrti informoval moderátor Martin Hrdinka. Krečmar psal pro Karla Gotta, Věru Martinovou, Václava Neckáře, Martu Kubišovou či Jitku Zelenkovou. Mezi jeho nejznámější texty patří ty k písním Až na vrcholky hor, Boty proti lásce, jen se hádej, Být stále mlád nebo Hvězdičko blýskavá.

Zemřel textař Eduard Krečmar, psal pro Karla Gotta, Václava Neckáře i Martu Kubišovou Zemřel textař Eduard Krečmar, psal pro Karla Gotta, Václava Neckáře i Martu Kubišovou

O úmrtí Eduarda Krečmara informoval na sociálních sítích moderátor Martin Hrdinka. „Odešel génius našeho textařství,“ uvedl. „Napsali jsme spolu úspěšné muzikály Jack Rozparovač a Don Juan a prožili mnoho krásných dní. Jeho texty slýcháme ze všech rádií každý den a bude tomu tak ještě dlouho, protože jich napsal hodně,“ připomněl.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Mezi nejznámější texty Krečmara patřily Hvězdičko blýskavá, Boty proti lásce, Až na vrcholky hor, Být stále mlád nebo Malinká. Psal také texty k filmům, a to například ke Zlatovlásce, Lvímu královi, Zdivočelé zemi nebo Údolí krásných žab. Z divadelní tvorby můžeme připomenout přebásnění muzikálu Pomáda nebo originální text ke Kocourovi v botách či Zasněžené romanci.

Vedle psaní se Krečmar věnoval i zpěvu. Byl spoluzakladatelem rokenrolové kapely Sputnici. V roce 2015 obdržel Zlatou cenu OSA za přínos české hudbě.

red, foto: OSA
Témata: Eduard Krečmar, Sputnici, textař, smrt

zavřít