Zpěváka Anti-Flag obvinilo 13 žen ze znásilnění. "Jdi do p*dele," vzkázala mu kapela

Vydáno 11.09.2023 | autor: iREPORT

Justin Sane je po Tillu Lindemannovi dalším zpěvákem, kterého hned několik žen obvinilo ze sexuálního zneužití. V červenci v podcastu Enough o nedobrovolném pohlavním styku s muzikantem promluvila Kristina Sarhadi, později se k ní přidalo dalších dvanáct žen. Kapela na to konto oznámila rozchod a její členové se od frontmana nyní distancovali.

Zpěváka Anti-Flag obvinilo 13 žen ze znásilnění. Zpěváka Anti-Flag obvinilo 13 žen ze znásilnění. "Jdi do p*dele," vzkázala mu kapela

Americká média již několik dní mluví o Justinu Saneovi jako o punk-rockovém predátorovi. Jak totiž publikoval webový magazín Rolling Stone, zpěváka Anti-Flag obvinilo hned třináct let ze znásilnění. Tou první se už v červenci stala Kristina Sarhadi, která o zkušenosti se zpěvákem promluvila v podcastu Enough. Na to konto se kapela rozhodla ukončit svou činnost, ačkoliv Sane obvinění odmítl.

Jenže v následujících týdnech se ozvaly další ženy, které měl hudebník také zneužít. Nejvíce šokující je výpověď dnes čtyřiačtyřicetileté fanynky Anti-Flag. Když se začala se zpěvákem stýkat, bylo jí teprve dvanáct let, jemu sedmnáct. Tajně se scházeli zhruba rok a půl, přičemž Sane „milence“ vždy připomínal, aby o svých zkušenostech s nikým nemluvila. Jak dnes tvrdí, při sexu s ním se necítila dobře. „Nutil mě, abych sténala a ukázala mu tak, že si to užívám,“ uvedla.

Odstartoval Rock For People. První den přivítal Slipknot, Architects, Bloodywood či Anti-Flag

Další případy měly podobný průběh. Většinou nešlo o sex na jednu noc, ale zpěvák se s dotyčnými scházel delší dobu. Vyznával se jim ze silných citů, čímž se ženami manipuloval. Například se studentkou Mat, která ho poprosila o rozhovor kvůli seminární práci o ženách v punkrockové hudbě, si nejdříve rok dopisoval, než se v červnu 2018 sešli na hotelu v Lucembursku, kde Anti-Flag hráli koncert v rámci turné.

Ženy v mnohých případech potvrdily, že sex se Sanem byl bolestivý. Hudebníkovi se nepříčilo plivat po nich, škrtit je či je poutat a "hrát" si s nimi na pána a otrokyni. O takové zkušenosti se rozpovídala Stefanie, kterou mělo chování frontmana Anti-Flag vyděsit. Když začala plakat, omluvil se jí. Jinak tomu bylo u Hannah Stark, kterou měl Sane zneužít v roce 2020. Několikrát se měla pokusit utéct, ale nepovedlo se jí to. 

Kapela stojí na straně fanynek

Na základě článku vydaného magazínem Rolling Stone vydali zbývající členové Anti-Flag prohlášení, v němž se zneužitým dívkám za frontmana omlouvají a sami se od něj distancovali. „Justine, jsi nemocný a potřebuješ pomoc od profesionála. Chceme projevit náš soucit a věřit ve spravedlivost, ale do prdele, zranil jsi tolik lidí. Nejen ty, kteří vyšli s pravdou na světlo, ale i další, kteří si ji stále nosí v sobě. Jdi do prdele. Tak dlouho jsi zneužíval práci kapely a lidí spojených s ní. Jak to spousta predátorů dělá, zneužil jsi nás jako zástěrku pro ty hrozné věci, které jsi dělal a o nichž jsi věděl, že bychom je nikdy neschválili.“

Na stranu svých fanoušků se kapela postavila už v červenci poté, co zveřejnila svůj příběh Sarhadi. A to ačkoliv muzikant označil její obvinění za „kategoricky nepravdivé“ s tím, že nikdy s nikým neměl sex proti vůli dané osoby. Anti-Flag uvedli, že jednou ze zásad sestavy vždy bylo věřit obětem sexuálního zneužití. Proto se rozhodla okamžitě svou činnost zastavit.

Anti-Flag několikrát hráli v České republice. Představili se například na festivalech Mighty People či Rock For People, kde zahráli také letos v červnu.

red, foto: Michal Benák, Marek Holoubek
Témata: Justin Sane, Anti-Flag, sexuální zneužití, znásilnění

zavřít