Příběh českého hitu: Lucie Bílá - Láska je láska

Vydáno 11.02.2021 | autor: Alena Kaňová

Tušili jste, že skladba Láska je láska je předělávkou známé písně ještě slavnějšího zpěváka? V roce 1992, kdy vyšla na albu Missariel Lucie Bílé, tuto skutečnost tušil málokdo. Jeden z největších polistopadových hitů se na Petříně tvářil jako český, jen autor songu jaksi pozapomněl při vydání přiznat, že jej už někde slyšel.

Příběh českého hitu: Lucie Bílá - Láska je láska Příběh českého hitu: Lucie Bílá - Láska je láska

Hit, který zněl v 90. letech snad ze všech rádií, nazpívala Lucie Bílá společně s Ilonou Csákovou. Text Gabriely Osvaldové je nepopíratelný, ale kdo byl autorem hudby? Dlouho pod ní byl podepsaný Ondřej Soukup, 21. dubna 2016, kdy zemřel zpěvák Prince, se však vše změnilo.

Ukázalo se, že historie tohoto hitu je naprosto jiná. V roce 1988 vydal Prince svou desátou studiovou desku pod názvem Lovesexy, která dosáhla na nejvyšší příčku hitparád hned v pěti zemích světa, a jejíž součástí byla i píseň Alphabet St. A protože v době vydání songu Láska je láska byl internet ještě v plenkách, nikoho nenapadlo Princovu hudbu srovnávat s tou českou.

A to dokonce ani tehdy, když se kolem slavného hitu rozhořela v roce 2003 drsná kauza. Jeho taneční verzi natočila tehdejší dívčí skupina Roxy, ale „autoři“ Ondřej Soukup a Gábina Osvaldová s jejím vydáním za žádnou cenu nesouhlasili. Soukup žádal za jakékoliv použití skladby minimálně milion korun. „Nechci tu píseň nikomu dávat a mám na to plné právo. Proto nepovolím, aby ji někdo nazpíval,“ uvedl tehdy Soukup.

Musíme ale podotknout, že na reedici desky Missariel v roce 2017 je vše uvedeno na pravou míru. I přes tuto až zapeklitou historii autorství je skladba považována za jednu z nejznámějších písní Lucie Bílé. Album bylo v roce 2007 zařazeno mezi 10 nejlepších českých desek popové historie a i video k písni lze označit za nejoriginálnější v historii české pop music.

Hrady CZ: Zimní královna Lucie Bílá si s Arakainem podmanila Rožmberk, hráli i Visací zámek nebo Rybičky 48

Dvě poskakující rozverné školačky v podání Lucie Bílé s Ilonou Csákovou nebo Fanánek Hagen v uniformě strážníka vášnivě líbající svého kolegu tehdy pobavili snad všechny. Klip nešlo přehlédnout a kritici na něm nenechali nit suchou. Dokonce se nesměl jeden čas v televizi vůbec vysílat, byl označen za zvrácený a neetický.

Vtipný a kultovní text Gábiny Osvaldové, skvělá hudba Ondry Soukupa, nádherná barva hlasu Ilony Csákové, a k tomu právě úžasný režisér Filip Renč, který se nebál natočit velmi kontroverzní klip, jímž to celé ještě o pár pater posunul výš. Přestože šlo o píseň na mé album a vždy jsem byla zvyklá mít nade vším přehled, tenkrát mě Filip záměrně nechtěl do studia při natáčení některých scén pustit. A udělal dobře, protože bych asi protestovala,“ uvedla tehdy v rozhovoru pro Aha! Lucie Bílá.

Lou Fanánek Hagen se pak pro portál podělil o historku z natáčení. „Při natáčení se dělají dlouhé pauzy na různé detaily, takže jsme toho využívali a vybíhali do blízkých hospod, kde byli takoví ti klasičtí žižkovští ‚romáci‘ a ‚vejpitkové‘. Já měl na sobě policejní uniformu, Gábina erotické kombiné, Ondra kabát a na něm ptáka, což asi byla straka, takže na nás všichni nechápavě koukali. Ale zvykli si na nás a za chvíli si s námi dávali panáky.“

Text: Alena Kaňová
Témata: Láska je láska, Lucie Bílá, Lou Fanánek Hagen, Ondřej Soukup, Gabriela Osvaldová

zavřít