Zabodovat se dá i s handicapem: Dokázali to The Tap Tap, Fanánek a další

Vydáno 06.06.2016 | autor: Hana Bukáčková

O tom, že zdravotní handicap není překázkou v životě ani v hudbě, se můžeme přesvědčit u několika šikovných muzikantů z různých žánrů. Ti se nebáli jít za svým snem i přes zdravotní omezení. A díky tomu jsou pro nás zdravé velkou motivací.

Zabodovat se dá i s handicapem: Dokázali to The Tap Tap, Fanánek a další The Tap Tap se s handicapem perou statečně

The Tap Tap

Originální hudební soubor, který založil Šimon Ornest (syn herečky Daniely Kolářové a režiséra Jiřího Ornesta). Jedná se o kapelu studentů a absolventů školy Jedličkova ústavu, která u nás vystupuje od roku 1998. Mají originální motto "Jsme postižení muzikou" a osobitý merchandising, jehož koupí nejen přispíváte na rozvoj kapely, ale i na provoz a vybavení bezbariérového vzdělávacího centra STUDEO. Mezi jejich největší hity patří Řiditel autobusu (na kterém spolupracovali s Xindlem X, Vojtou Dykem a Danem Bártou), Konec světa - zrušeno a Moje volba.

vložte odkaz, text nemažte

Mají své vlastní divadelní představení Nefňuka přímo v Národním divadle. Dále pořádají v květnu akci Pojď dál, při které účastníci na invalidním vozíčku slaňují Nuselský most. Koncertují po celé republice, letos je čeká i trenčínský hudební festival Pohoda.

Lou Fanánek Hagen a Tři sestry

Lou Fanánek Hagen

František Moravec je známý spíše pod jménem, které přijal po svých vzorech Niny Hagen a Lou Reeda. Fanánek je zdrobnělina jeho křestního jména. Zpěvák a muzikant, který letos oslaví padesátku, je spjatý s oblíbenou kapelou Tři sestry, ve které je frontman. Skládal také písně pro české hvězdy, jako jsou Lucie Bílá či Těžkej Pokondr. Vymyslel písničky ke Šmoulům, podílel se i na muzikálech Kleopatra a Golem.

Tři sestry na open airu v Praze: 31. narozeniny, podepisování knihy, punk i Ivan Mládek

Místo pravé nohy má protézu - v roce 1986 ve svých dvaceti letech přišel o nohu, když šel v pražském Veleslavíně po železničním náspu, noha se mu smekla a dostala se pod projíždějící vlak. Protéza pro něj nepředstavuje žádný handicap, stále hraje se skupinou, objíždí festivaly, aktuálně absolvují i šňůru Radegast tour. Poslední deska Fernet Underground vyšla skupině vloni.

Marika Gombitová

Marika Gombitová

Slovenská zpěvačka a skladatelka, vlastním jménem Mária Gombitová, se letos dožívá významného jubilea. Za svoji kariéru nazpívala přes 200 písní včetně nejznámějšího hitu Vyznanie z roku 1979. Ten se stalo Hitem století na Slovensku. Od roku 1979 do současnosti se umisťuje na předních příčkách v anketách Zlatý a Slovenský Slávik. Dále je držitelkou různých ocenění jako např. Zpěvačka století, Žena 21. století. Její kariéra začala v roce 1976, kdy si ji vzal pod svá křídla Ján Lehotský se skupinou Modus, kde se potkala s Meky Žbirkou.

Miro Žbirka a Marika Gombitová znovu spolu: Na podzim je čeká turné

V listopadu 1980, při návratu z brněnského koncertu, se jí stala osudná dopravní nehoda, při které ochrnula na dolní část těla. To ji neodradilo, vystupuje i v současné době a patří mezi oblíbené a uznávané zpěvačky. V září dokonce po boku Žbirky zapěje na jeho halovém turné. 

Martin Svátek

Martin Svátek

Svátek se objevil v roce 2014 v talentové soutěži Hlas Československa, kde tvořil duo s Blankou Janečkovou, která je také nevidomá. Tehdy se jich ujal kouč Majk Spirit. V tu dobu už nebyl žádným nováčkem, protože dříve spolupracoval s DJ Wichem a Vladimirem 518 na hitu Planeta Praha, který se objevil ve filmu Tomáše Vorla Vejška.

Nevidomý je od malička, narodil se předčasně a prý mu v inkubátoru vypálili zrak kyslíkem. Od mládí ho fascinovala černá muzika (soul, r'n'b, jazz, funky), které se věnujete doteď. Působil v kapelách Buster Nixon, Tribetown a Navigators, se kterou předskakoval samotnému Sealovi.

Miroslav Sýkora

Miroslav Sýkora

Vyhrál v roce 2013 soutěž Česko Slovensko má talent. Jedná se o slovenského operního pěvce, který byl nejdříve terčem posměchu kvůli vadě v řeči, protože se při ní zadrhává (koktá), ale jakmile začne zpívat, není po vadě ani památku. Tím také ohromil diváky včetně poroty s Lucií Bílou v čele. Stal se objevem roku 2013 v anketě Týtý. V roce 2014 zvítězil v soutěži vážné hudby v Budapešti jako nejlepší tenor.

zavřít