LIVE: Crystal Fighters v plné parádě představili v Meetfactory nové album

Vydáno 05.11.2016 | autor: redakce

Po několika tuzemských festivalových vystoupeních se britští Crystal Fighters vrátili do České republiky na klubovou scénu, opět do pražské Meetfactory. Tentokrát s čerstvým albem Everything Is My Family, které vypustili do světa na konci října.

LIVE: Crystal Fighters v plné parádě představili v Meetfactory nové album Crystal Fighters v plné parádě představili v Meetfactory nové album. Foto: Marek Holoubek


CRYSTAL FIGHTERS

MEETFACTORY, PRAHA
4. 11. 2016

Jako předskokan byl vybrán projekt Lazer Viking. Jakub Kaifosz, kytarista pražských garage-punk-rockových Wild Tides (dnes již stálice české alternativní scény), má za sebou jedno sólové album Radical Karaoke, vydané ze dne na den pod měněným jménem Boy Wonder and the Teen Sensations. Před dvěma dny pokřtil, již pod jménem Lazer Viking, nové album Flesh Cadillac, které nahrál spolu s americkým elektronickým hudebníkem Sabrehart, které vyšlo pod českým labelem BigBoss (Vladimír 518, PSH, WWW). Kaifosz si do jisté míry zakládá na okaté excentričnosti, projevované kromě odhalování se na pódium, což ten večer nepraktikoval, také tanečky podobnými kreacím Iggyho Popa. Skladby z nového alba byly publikem dobře přijaty, sál byl ke konci jeho vystoupení již z většiny plný.

FOTOREPORT: Crystal Fighters v Praze: Úžasná jízda v MeetFactory

Crystal Fighters jsou exotický pestrobarevný papoušek, který uletěl z klece. Atypické jsou již kořeny kapely - bývalá zpěvačka navštívila svého baskického dědečka, který krátce před svou smrtí sepsal v deliriu knihu o "křišťálových bojovnících" - téma, a především také tradiční hudba Basků, se staly inspirací pro hudební projekt. Kapela s sebou i na pražský koncert vezla baskický dřevěný xylofon, který zní mezi elektronickými beaty.

OD FOLKU AŽ K DISKU

Muzikanti naběhli na stage před maximálně připravené publikum a hned začali osvědčenými hity ze starých alb. Formace, sestávající ze šesti členů, je na koncertování již očividně zvyklá. Hudebníci přišli jako obvykle ve svých kostýmech - v barevných hábitech a sukních, mikrofony byly ozdobeny umělými rostlinami. Crystal Fighters si na show rozhodně potrpí. Zpěvačky a zpěvák, neustále střídající pozice na pódiu, nenechali diváka v klidu a při jedné písni dámy dokonce přišly s velikými vlajkami s logem kapely.

Crystal Fighters interview: Každý má v sobě tropickou pláž

Mezi prvními songy zazněla např. LA Calling, všichni znali texty, zpívali spolu a tančili do rytmu. Kromě dalších starých písní jako Love Natural, elektronické I Love London nebo Love Is All I Got ale kapela představila i značný počet skladeb z nového alba. Crystal Fighters vždy tíhli k chytlavým syntpopovým melodiím (bez nich by to vlastně nebyli oni), první alba ale stále vyznívají více "akusticky", stále je slyšet vybrnkávání ukelele a kytar, baskická inspirace je patrnější - zato novinka má podstatně blíže k modernímu popu, dance a snad až disco music, opět s výraznými prvky elektronické hudby - též něco, co ke kapele neodmyslitelně patří.

VZPOMÍNKA NA ZESNULÉHO BUBENÍKA

Každá píseň je chytlavější než ta předchozí - diváci sborově zpívali jednoduché refrény nových skladeb i přesto, že je tomu jen několik dní, co bylo album vydáno. Z novinek zazněly Party All Night, Good Girls, Lay Low A Ways I Can’t Tell, In Your Arms a Yellow Sun. Kapela v průběhu hraní věnovala píseň svému bývalému bubeníkovi Andreasi Marongiu, který tragicky zemřel v roce 2014.


V duchu "v nejlepším přestat" zahrála kapela za obrovského ohlasu publika You And Me a odebrala se do backstage. Popravdě jsem snad nezažil tak hlasitý křik, mající za úkol vylákat kapelu zpět na pódium. Přestože všichni v tu chvíli věděli, že ještě neznělo vše, co zaznít mělo. Skupina se vrátila před publikum a úvodní vybrnkávání k nejznámějšímu hitu Plage téměř zmizelo v hluku.

Crystal Fighters dosáhli toho, čeho měli - podali své nesmírně energické písně s ještě větší živou intenzitou a komorní prostor Meetfactory jim k tomu jedině nahrával.

text: Vašek Melenovský, foto: Marek Holoubek

Témata: Crystal Fighters, MeetFactory, koncerty, electronic folk

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít