LIVE: Deep Purple i po padesáti letech hrají na výbornou

Vydáno 09.12.2019 | autor: Alena Kaňová

Do Ostravar arény se rocková legenda vrátila po čtyřech letech v rámci světového turné Infinite Long Goodbye. A ukázalo se, že do starého železa ještě Deep Purple nepatří. 

LIVE: Deep Purple i po padesáti letech hrají na výbornou LIVE: Deep Purple i po padesáti letech hrají na výbornou


DEEP PURPLE
OSTRAVAR ARÉNA, OSTRAVA
4. 12. 2019

Deep Purple jsou společně s Led Zeppelin a Black Sabbath považováni za průkopníky heavy metalu a moderního hard rocku. Oni sami se se přitom nikdy za heavymetalovou skupinu nepovažovali. U nás naposledy vystoupili v červenci 2018 v Brně. Nynější sestava Ian Gillan, Roger Glover, Ian Paice, Steve Morse a Don Airey je v pořadí už osmou v historii kapely - a přesto to pořád funguje.

Deep Purple se po roce vrátili do České republiky. V Ostravar aréně duněl hit Smoke On The Water

Během koncertu nebylo možné přeslechnout muzikantskou virtuozitu a nadšení hardrockových veteránů, ale i malinkou únavu zejména v projevu jedenasedmdesátiletého frontmana Iana Gillana. Skladby jako Time for Bedlam (z úspěšného alba Infinite), Fireball, původně ze stejnojmenného alba z roku 1971, o rok starší Bloodsucker a rockové boogie Strange Kind of Woman, Uncommon Man a Surprising potvrdily skutečnost, že repertoár Deep Purple zkrátka nestárne. Jsou to písně, které si s kapelou můžeme stále zpívat a slzí nám u toho oči, běhá mráz po zádech.

Skvělá instrumentální sóla klávesisty Dona Aireyho, který neopomněl zacitovat Smetanovu Vltavu, zkrátka neomrzí. Publikum čekalo především na další prověřené hity. A dočkalo se! Jakási povinná hymna Smoke On The Water zazněla v celé své kráse. "Kouř nad vodou...a oheň na nebi" nesmí chybět.

Koncert byl výborně nazvučený, a navíc nabídl i vizuální efekty, které show doplnily a povýšily ji na další level. Na závěr je třeba už jen poznamenat tu neměnnou pravdu, že čas nás neustále dohání. Snažíme se s ním sice bojovat, ale marně. Tito hardrockoví dědečkové však dosud svůj boj svádějí se ctí a eleganci. 

A probudivši se myšlenka po odchodu z koncertu?
"Čas ubíhá různě, podle toho s kým.“ -  William Shakespeare

text: Alena Kaňová, foto: Tomáš Fan, video: Martin Dybala

Témata: Deep Purple, hard rock, Ostrava

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít