LIVE: Knocked Loose v Praze aka večírek plný štěkotu a moshe

Vydáno 20.02.2024 | autor: Pavla Dolanská

Třetí únorové pondělí nám z amerického Kentucky přijela zpříjemnit modla moderního hardcoru Knocked Loose. Ti v nacpané Lucerně dokázali trumfnout i festivalový set z loňského Brutalu a zařadili se tak mezi kandidáty na koncert roku. Na pomoc pak s sebou měli ještě dvě party, Deafheaven a Headbussa.

LIVE: Knocked Loose v Praze aka večírek plný štěkotu a moshe LIVE: Knocked Loose v Praze aka večírek plný štěkotu a moshe

Knocked Loose
Praha, Lucerna Music Bar
19. 2. 2024

Divoký start zařídila mladá úderka z Paříže s názvem Headbussa. Ti svým hardcorem pořádně zatopili pod kotlem i v kotli a od prvních chvilek jsme se mohli kochat mosherskými kreacemi high kicků a side-to-side přebíhaček. Headbussu jsem před koncertem vůbec neznal a nic moc jsem nečekal. Tahle rychlá a úderná lopata spojená s mosherským karate ale velmi příjemně překvapila. Rozcvička jako řemen!

Pořádnou žánrovou odbočku jsme si pak střihli se setem Deafheaven, kteří kombinují věci mezi black metalem a shoegazem. Pro mě poměrně těžko popsatelná věc, protože upřímně tohle běžně neposlouchám a pondělní lákadlo byli jasně Knocked Loose. 

Už spoustu minut před začátkem však byl prostor pod pódiem pořádně naplněn a bylo jasné, že Deafheaven přitáhli velkou základnu fanoušků. Vizuálně kapela působila spíš artově než blackmetalově a bylo jasné, že na žánrové konvence si zrovna nepotrpí. 

Hudebně jsme si užili dlouhé téměř desetiminutové metalové symfonie plné gradací a změn. Tohle bylo spíš o poslechu než nějaké tancovačce. I tak si ale zpěvák kromě dirigování svého orchestru střihl i krátký výlet mezi fans, kteří po setu nešetřili chválou. Za sebe ale těžko popisovat, protože jak jsem psal, mě tyhle věci trochu nudí a nedokážu je teda patřičně ocenit.

LIVE: Závěr Brutal Assaultu: Od nejtvrdších kytar k 80's synťákům, vzývání prastarých kultů a chilli soutěži pro otrlé

21:30 and here we go… Knocked Loose motherfucker! Abych teda nekecal, začátek neproběhl úplně na čas. Čekání se ale vyplatilo. Tohle byla brutalita od prvních vteřin a bylo jasné, že tady nebudou vzduchem lítat jen pěsti a kytary, ale taky nohy, zuby, průkazky do knihovny. Prostě všechno. 

Už od první pecky Deep In The Willow jsme dostali prvotřídní přehlídku agresivních riffů a screamů a pod pódiem zavládla pure violence. Bryan každou chvíli vyzýval moshery ke stagedivům, které si hlídal. A ti poslechli v hojném počtu. Za hodinu jsme si užili víc skoků než při celém prosincovém „Turné čtyř můstků“.

Mosherstvo i kapela byli v totální euforii a Bryan Garris lítal po stagi jako čertík z ketaminové krabičky. Tempo setu Knocked Loose neustalo za celou hodinu ani na chvilku. Naopak s koncem se ještě stupňovalo. V poslední pětce songů jsme si totiž dali ty největší peklíčka jako Mistakes Like Fractures nebo štěkací Counting Worms. ARF ARF!

Se závěrečnou Everything Is Quiet Now už moshoval úplně každý a mohli jsme tak oficiálně představit kandidáta na „Tancovačku roku“! Řezavé kytary, drásající screamy, hromada breakdownů a brutální a přitom friendly mosh. Opravdu fantastický koncert, tak dobrý, že se dorazila podívat i část Currents, kteří den předtím zbourali pro změnu Futurum. Knocked Loose prostě 100/10 a doufáme v brzké opáčko. 

Text: Jakub Gerlich, foto:Pavla Dolanská
Témata: Knocked Loose, Deafheaven, Headbussa, Lucerna Music Bar, metalcore

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít