LIVE: Mark Knopfler v Praze a vrcholný hudební zážitek

Vydáno 27.06.2019 | autor: Jan Trávníček

Jen pouhý den po úžasném Philu Collinsovi se o rok starší Mark Knopfler taktéž představil v O2 areně. Na rozdíl od bývalého hlasu Genesis k nám někdejší hlavní tvář Dire Straits jezdí pravidelně. Snad i proto nebylo v hale tak plno jako o den dříve.

LIVE: Mark Knopfler v Praze a vrcholný hudební zážitek LIVE: Mark Knopfler v Praze a vrcholný hudební zážitek


MARK KNOPFLER
O2 ARENA, PRAHA
26. 6. 2019

Srovnání zaslouží ještě zvukaři. Zatímco ten Collinsův by potřeboval vytahat za uši, protože jsme přes dechy neslyšeli vokál, u Knopflera by naopak ten jeho zasloužil povýšení do šlechtického stavu. Přinejmenším nahoře u střechy byl zvuk krystalicky čistý od začátku do konce.

FOTOREPORT: Mark Knopfler přijel do pražské O2 areny s novým albem Down The Road Wherever

Rodák z Glasgow se do Prahy vydal podpořit své nové album Down The Road Wherever a ze své deváté sólovky zahrál Matchstick Man a My Bacon Roll. Obojí výborné ukázky. Víc toho do dvouhodinového setu napěchovat nezvládl, Knopflerovy skladby totiž v průměru mají kolem šesti minut, takže jich tolik zkrátka zaznít nemůže.



Na koncertě bohužel nebyly přítomny žádné obrazovky, takže kdo seděl jen trošku dál od hlavního místa dění. mohl maximálně rozlišovat, jak se na scéně proměňují sólisté - jednou dostaly prostor píšťaly, jindy housle, pak zase třeba saxofon nebo Markova kytara. Poměrně statická kapela ale očím žádnou podívanou nenabídla.

Zato uši si to užily. Díky perfektnímu zvuku jste mohli vnímat každou notu. Ať už si Knopfler pohrával s indiánskými motivy jako v úvodní Why Aye Man, laškoval s blues a country nebo vzpomínal na období s Dire Straits (ikonická Money For Nothing s řezavými kytarami nemohla chybět, o kousek ji ale překonala něžná Romeo And Juliet), mohli jste úplně zavřít oči a jen si tak pomalounku houpat hlavou do rytmu.

Profesorsky přesní muzikanti neexperimentovali, frontman toho kromě historky o svém mládí a stopování po Velké Británii i Řecku mnoho neřekl. Všechno bylo podřízeno tomu, abyste odcházeli s vědomím, jak nesmírně zdatní muzikanti vám toho večera zahráli. A tak se i stalo.

text: Jan Trávníček, foto: David Webr

Témata: Mark Knopfler, O2 arena, Dire Straits

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít