LIVE: Projekt Vivaldianno v O2 areně oslavoval život a dílo génia Vivaldiho

Vydáno 09.06.2016 | autor: Hana Bukáčková

Ve středu večer se před O2 arénou scházeli lidé ve slavnostním oblečení a čekali, až usednou na místa a zaposlouchají se do vážné hudby v moderním hávu. Na sedačkách byly pro návštěvníky připravené papírové masky, symbol tohoto projektu.

LIVE: Projekt Vivaldianno v O2 areně oslavoval život a dílo génia Vivaldiho Vivaldianno přilákalo lidi do O2 areny. Foto: Lucie Levá

VEČER ODSTARTOVALA MUZIKÁLOVÁ ČÍSLA

Koncert byl zahájen speciálním vystoupením Hudebního divadla Karlín, které letos oslavuje "10 let nad vodou". Známé árie z muzikálů Jesus Christ Superstar, Aida a Carmen zapěli Jan Toužimský, Václav Noid Bárta, těhotná Dasha, Marián Vojtko a Jiří Korn, kteří sklidili obrovský potlesk od publika.

Vivaldianno V O2 areně přiblížilo vážnou hudbu širší veřejnosti

Po této sérii písní došlo na samotný projekt Vivaldianno autora Michala Dvořáka, producenta a muzikanta. Dalšími spoluautory jsou Tomáš Belko a Kosuke Sugimoto. V O2 areně exceloval i Jaroslav Svěcený na housle. Projekt Vivaldianno je spojení klasické vážné hudby s moderní a energickou muzikou, která může přiblížit mistrovské dílo Vivaldiho všem generacím. Oslovuje tím pádem širokou veřejnost. Projekt od minulé sezóny nese podtitul Město zrcadel. Libreto k němu napsal Tomáš Belko.

Na pódiu bylo kolem dvacítky špičkových umělců, krom smyčcových nástrojů jsme mohli slyšet kytaru, bicí, klávesy. Jaroslavu Svěcenému sekundovaly neméně známé tváře - houslistka Anna Mlinariková a violoncellistka Terezie Kovalová. Na projektu se podílely desítky dalších lidí. Součástí akce byla i doprovodná vizualice. Lidé si tak přišli na své jak po zvukové, tak i vizuální stránce. Vystoupení doprovázely hlasy známých umělců jako např. Kryštofa Hádka, Jana Dolanského, Jiřího Dvořáka, Vilmy Cibulkové a dalších, které vyprávěly příběh o životu talentovaného Vivaldiho, od narození přes jeho kariérní vrchol až do smrti, kdy zemřel sám v ústraní.

Jaroslav Svěcený interview: Vivaldianno je forma terapie

PÓDIUM ZPESTŘILI MIRROR FAMILY

Dále na pódiu učinkovali baletní tanečníci a skupina Mirror Family, které si mnozí z nás pamatují z loňského Česko Slovensko má talent, kde se probojovali s přehledem do samotného finále. Svým ztvárněním projekt posunuli zase na jiný level. Choreografii jim dělala Qaša.

Koncert probíhal v energickém tempu. Zpracování hudby se ukázalo jako nadčasové. V závěru došlo na standing ovation. Třetina lidí ale odešla před přídavkem, asi v něj nedoufala. Přídavek se nesl v rytmu dvou písní, které zazněly již během samotného koncertu. Koncertu, který ukázal, že i vážná hudba může u nás patřit do haly.

text: Hana Bukáčková, foto: Lucie Levá

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít