Michal Dvořák

Vydáno 14.10.2019 | autor: Alena Kaňová

Michal Dvořák Michal Dvořák

Michal Dvořák je český skladatel, textař, klávesista, producent a autor filmové a scénické hudby. Nejvíce se proslavil jako člen legendární skupiny Lucie, kde působil v letech 1987 - 2003 a po obnovení Lucie od roku 2011 dodnes.

Michal Dvořák se narodil 23. listopadu 1965 v Praze. Na klavír začal hrát pod přísným dohledem své babičky od šesti let. "Hrál jsem na piáno a rval se s babičkou, kdy můžu jít s klukama ven." řekl pro Radiožurnál. Kromě babičky měl na něj vliv i jeho otec. "Táta byl můj vzor. Byl to horolezec a lyžař a hodně cestoval." Již v prvním ročníku na gymnáziu založil svou první kapelu. Jmenovala se Pant.

Málokdo ví, že se stal vlastně iniciátorem vzniku kapely Lucie. David Koller na to vzpomíná v knize Who the fuck is David Koller?"Začátek roku osmdesát sedm mi řekl Michal (znal jsem jej z kapely ZOO): Hele, je tady jedna kapela, který odešel zpěvák, tím myslel Michala Penka, a která nemá ani repertoár... a že on sám v té kapele hraje jako host a prej jestli bych si s nima nechtěl zahrát. No a tak jsme se poprvé potkali...Na chalupě Michalovy babičky. Tejden jsme tam zkoušeli. Všichni byli správně trhlí... Seběhlo se to celý fakt strašně rychle. Dvořák, Kodym, P.B.CH. a já.
Když byl v pátém ročníku Fakulty tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity v Praze zazžil raketový vzestup kapely Lucie, a tak  studium již nikdy nedokončil.

 Se skupinou Lucie nasbíral několik ocenění včetně tří Českých Slavíků (v letech 1999,2000,2001). V rámci hudebních Cen Anděl v roce 2011 skupina Lucie vyhrála v kategoriích Album dvacetiletí (Černý kočky mokrý žáby), Skupina dvacetiletí a Interpret dvacetiletí. Zde se jako exčlen kapely viděl se svými bývalými spoluhráči po dlouhé době a jeho"nuceném" odchodu. V roce 2016 si zahrál v dokumentu Lucie: Příběh jedný kapely, který mapuje spletitou cestu jedné z nejúspěšnějších kapel na české scéně. 

Proslul i jako autor filmové hudby. Michal Dvořák byl dvakrát nominován na Českého lva. Jednalo se o filmy Amerika (1994), kde se na hudbě podílel s Davidem Kollerem, a Zapomenuté světlo (1996). Dále složil hudbu například k filmu Báječná léta pod psa (1997). Spolupracoval s režiséry: William Tanen (USA), Carlo Lascano (Španělsko) Jan Hřebejk, Jakub Sommer, Vladimír Michálek, David Sís, Petr Nikolajev, Ondřej Trojan, Ivan Vojnár, Viktor Polesný, Vít Olmer, Adam Rezek a dalšími.

Je také spoluautorem hudebního dokumentu pro Českou televizi – Expedice Pandurango aneb cesta za bohem hudby a iniciátorem a ředitelem Mezinárodního festivalu filmové hudby a multimédií Soundtrack Poděbrady. Festival přináší spojení filmové hudby a multimédií a nabízí mezinárodní program největších hvězd filmového hudebního průmyslu. Svou historii zahájil v roce 2016 jako audiovizuální show s hvězdami českého nebe jako jsou David Koller, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Dasha, Ondřej Ruml a samozřejme Michal Dvořák.

Spolupracoval mimo jiné s Peterem Gabrielem, Hansem Zimmrem a Wyclefem Jeanem pro celosvětové televizní spoty Amnesty International.

Michal se v současnosti intenzivně věnuje projektu VIVALDIANNO - Město zrcadel, což je unikátní 3D koncertní show s velkoplošnou projekcí za přispění nejmodernějších technologií postavená na barokní hudbě se soudobým zvukem ve službách mrazivého příběhu o nadějích a ztrátách barokního génia Antonia Vivaldiho. Po úspěšném turné v roce 2015 po Česku a Slovensku následovalo celosvětové turné se zastávkami například v Brazílii nebo Argentině. 

Diskografie:

Amerika (1994) 
Poslední přesun (1995)
Vivaldiano MMVIII (cd) (2008)

Další články interpreta

zavřít