Hity, největší haly i hádky: TOP 7 zásadních milníků Lucie, která chystá po šestnácti letech novou desku

Vydáno 07.04.2017 | autor: Hana Bukáčková

Lucie prošla za více než 30 let svého fungování obdobím vrcholné popularity, hádek a následné dlouhé pauzy i velkolepého návratu na pódia. Už příští rok vydá kapela po šestnácti letech novou studiovou desku Evolucie. Než se tak stane, připomeňme si největší milníky dosavadní kariéry této čtveřice. 

Hity, největší haly i hádky: TOP 7 zásadních milníků Lucie, která chystá po šestnácti letech novou desku Lucie připravuje nové album Evolucie


ZRODILA SE LUCIE... NADVAKRÁT

Počátky vzniku kapely sahají do roku 1985, kdy se Robert Kodym společně s P.B.Ch., tehdy hrajícím ve skupině Prášek, rozhodli založit vlastní kapelu. Přibrali do ní bubeníka Tomáše Wachingera, klávesáka Petra France a zpěváka Michala Penka. Skupina se po pár neshodách na chvíli rozpadla, znovu se dala dokupy následující rok, kdy došlo k obměně složení.

Lucie po pódiích ovládne i kina. V červenci představí svůj příběh v unikátním dokumentu

PŘÍCHOD KOLLERA A DVOŘÁKA

Zásadním okamžikem pro Lucii byl jednoznačně příchod Davida Kollera, který nahradil Wachingera, a také Michala Dvořáka, jenž zaujal místo France. Michal Penk se do kapely po jejím rozpadu nevrátil. David Koller se tak dostal k zajímavé pozici zpívajícího bubeníka. Do této doby nebylo zvykem, aby zpěvák "nebyl vidět", frontman totiž většinou stojí v čele kapely, co nejblíže divákům.

PRVNÍ DESKA A PRVNÍ HITY

Píše se rok 1990 a kapela vydává své první album s prostým názvem Lucie. Jsou na něm hity Oheň, Toubit na trumpety by se nám líbilo, Dotknu se ohně, Šrouby do hlavy. Poctivě koncertují, jejich popularita strmě stoupá. V následujícím roce vychází deska s názvem In The Sky, kde se nachází hity Černí Andělé a Lucie. V roce 1992 se kapela opět rozpadá.

vložte odkaz, text nemažte

ZLATÁ ÉRA 90. LET

Pauza ani tentokrát netrvala dlouho, v roce 1993 se Lucie vrací, tentokráte bez P.B.CH., který se zkouší prosadit sólově. Místo něho v kapele hraje baskytarista Marek Minárik. V roce 1994 vychází album Černý kočky mokrý žáby s hity Sen, Amerika, Vona říká jó, Šťastnej chlap. Formaci se vede, umisťuje se na předních příčkách různých hudebních hitparád a žebříčků popularity. Po vydání alba Větší než malé množství lásky v roce 1998, na kterém se objevily pobuřující hity Panic a Medvídek, se k nim vrací P.B.CH. Nastává zlatá éra kapely, kdy se daří vše, na co sáhnou.

Open airy Lucie jsou za rohem! Kromě Korben Dallas si na nich zahraje i Jasná páka

HÁDKY, ODCHODY, KONEC

Další desky vychází v novém tisíciletí: Slunečnice z roku 2000 neměla takový úspěch a prosadila se z ní pouze píseň Ona ví. To Dobrá kočzka, která nemlsá o dva roky později přinesla hymny jako Daniela, Pod měděným nebem a Srdce. Během turné natáčí desku Lucie v opeře, kde najdeme průřez jejich tvorby včetně velkého hitu Kollera Chci zas v tobě spát. Rok po poslední řadovce dostává padáka překvapený Michal Dvořák, který to vůbec nečekal. Přichází kytarista Tomáš Vartecký z formace Kurtizány z 25. Avenue.

V roce 2005 nečekaně odchází i zpěvák David Koller, který se začal věnovat sólové kariéře a svým projektům (Kollerband). Skupina si dává na pár let pauzu.

 
SPOJIL JE ANDĚL

V roce 2011 se rozhádaní členové sestavy sešli při příležitosti vyhlášení dvacátého ročníku cen Anděl. Skupina obdrží rovnou tři ceny (Album dvacetiletí, Skupina dvacetiletí a Interpret dvacetiletí). Začaly se rojit spekulace a nápady, že by se kapela po letech sporů mohla usmířit a vrátit se na koncertní pódia. Základní kámen pro chystaný velký comeback byl tedy položen. 

RETRO: Kterak se Lucie v roce 2004 přátelila se symfoniky

 
VELKOLEPÝ NÁVRAT

V prosinci 2012 proběhl první comebackový koncert na večírku jedné známé společnosti. Poté následují dva roky, kdy kapela vystupuje na svých samostatných koncertech a festivalech (např.v říjnu 2013 je součástí koncertu volebního koncertu proti komunismu na Staroměstském náměstí a při příležitosti 20. ročníku Rock For People v roce 2014 patří mezi hlavní hvězdy). Vystoupení uvítaly s velkou pompou tisíce  fanoušků. Skupina také inspirovala tvůrce muzikálu Lucie, větší než malé množství lásky, kteří do děje zakomponovali jejich hity. V roce 2016 přebírá ocenění jako Skupina čtvrtstoletí a na sérii open air koncertů slaví 30 let. 

Další milník je v plánu na rok 2018 - to skupina vydá nové album Evolucie a na podzim absolvuje tři halové koncerty. Předprodej vstupenek začal 20. dubna 2017. 

Témata: Lucie, Evolucie, David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák, P.B.Ch

zavřít