David Koller interview: Turné s Lucií bylo tlustý a krátký, projekt Koller & Friends je hlavně o pestrosti

Vydáno 08.09.2016 | autor: Hana Bukáčková

Po velkém turné s kapelou Lucie se David Koller nyní bude znovu víc věnovat své sólové dráze. Na podzim nachystal speciální projekt Koller & Friends, v rámci něhož předělali kolegové muzikanti jeho písně. "Jak je to pestrý, tak je to až neuvěřitelně barevný. U každé věci mě vždycky zarazí, že to předělali právě takto," říká Koller, který k projektu vyjíždí i na sérii opena air koncertů. S odpověďmi na otázky mu pomohl i Radek Škarohlíd z Hentai Corporation, kteří jednu z jeho skladeb také předělali. 

David Koller interview: Turné s Lucií bylo tlustý a krátký, projekt Koller & Friends je hlavně o pestrosti David Koller byl oceněn Akademií populární hudby na letošních Andělech. Foto: Petr Tibi

Jak a kdy vznikl projekt Koller & Friends?
Radek (dále R): David oslovil mladší vytipované interprety, aby předělali jeho songy, protože ho zajímalo, jak to celé pojmou a co z toho může vzniknout. Je to takový experiment, jak lidé vnímají jeho tvorbu a zároveň marketingový tah, který bude k jeho bestofce.
David (dále D): Nápad vznikl v hlavě Pavla Eichlera, mého nového manažera, na podzim loňského roku. Interprety jsem oslovil proto, že se mi jejich tvorba líbí. S většinou interpretů jsem se ani osobně neznal.

LIVE: David Koller si podmanil Okoř, hity Lucie odzpíval lépe než nedávno na obřím turné s kapelou

Davide, jsi spokojen s jejich předělávkami?
D: Je to zajímavé tou pestrostí, jak je každá kapela jiná a vlastně nikdy by mě nenapadlo, že to takhle udělají, protože hraju jiný styl, žánr. Jak je to pestrý, tak je to až neuvěřitelně barevný. U každé věci mě vždycky zarazí, že to předělali právě takto.

Mluvil jsi jim do toho?
D: Ne, to jsem si zakázal hned na začátku.

ZAJÍMAVÉ BY BYLO, KDYBY VŠICHNI UDĚLALI COVER K JEDNÉ PÍSNI

Nabízí se mi otázka, co na oplátku předělat věci muzikantů, kteří dělali tyto covery?
R: Taky mě to napadlo. Od nás by si mohl vzít třeba Bobry  - to by byla prča.
D: Ale oni to měli jednodušší, že dělali pouze jednu věc, já bych jich musel dělat deset. 

Na kolik písní se můžeme těšit?
D: Zatím sedm, možná osm, jdu se podívat za Vladimírem 518, co vytvořil. Možná tedy devět.

vložte odkaz, text nemažte

Korben Dallas mají písničku Chci zas v Tobě spát, tedy tu samou jako Vladimir, nevadí Ti, že dva interpreti dělali stejnou věc?
D: Právě, že vůbec ne, bylo by zajímavější, kdyby všichni udělali cover k jedné písni.

Pro turné sis vybral atypická místa jako například pivovar Staropramen, ostravský Gong, Sono v Brně. Proč právě tato specifická místa?
D: Byla záměrně vybrána mým managementem.

Na každé zastávce jsou jiní interpreti, na co se konkrétně můžeme od nich těšit?
D: Každá kapela dostane svůj prostor a bude si hrát, co chce. Jestli zazní i ta ode mě, kterou předělali, je čistě jejich věc.
R: My ji určitě dáme. Ale napadlo nás, že bychom mohli dát nějakou společnou pecku, například Zubatou od Pražskýho výběru, který máme hodně rádi.

TURNÉ S LUCIÍ BYLO TLUSTÝ A KRÁTKÝ

Bude součástí turné i křest? Kdo se ho případně zhostí?
D: Nesnáším křty, takže určitě ne.
R: To je samý jak zdravice, furt dokola. To nikoho nevzruší. Je to nejtrapnější věc na světě, nechápu, kdo to vymyslel.

LIVE: Večer na Pontonu patřil silným písničkářům, na lodi zářili David Stypka i David Koller

Budou k tomuto projektu i klipy?
D: Jo, pár klipů se dělá. První byl zároveň hotový s tou písničkou - Android Asteroid. Píseň je vlastně živě natočená z nahrávacího studia. Klip už běží.
R: My teda budeme klip dělat taky, a to takovou upíří apokalypsu. Chceme překvapit právě fanoušky tím, že to nebude sranda, ale bude to vážný. V tom bude právě ten vtip.

Na podzim by měla vyjít knižní podoba tvého interview s Milanem Ohniskem s názvem Who The Fuck Is David Koller? O čem bude?
D: Nevyjde. Vyjde to někdy jindy, ale nevím, kdy. Zatím není čas to dodělat. Celý projekt je odsunutý.

Nedá se mi to nezeptat na Lucii, jaké bylo turné?
D: Bylo to výborný… tlustý a krátký. Přišlo 80 tisíc lidí na 4 koncerty.

Plánujete nové věci?
D: Dozvíš se to včas.

Kterou písničku rád hraješ z repertoáru Lucie a kterou naopak nemusíš?
D: V repertoáru máme takový ty rychlý rockový vypalovačky typu Lovec, střelec, doktor a vědec, které mě baví, protože to má tempo skoro 200. Naopak moc nemusím Oheň, který jsme hráli asi tisíckrát.

Nedávno vyšel o Lucii dokument, co vás vedlo k jeho natočení?
D: Ze začátku přišel David Sís, že bychom mohli udělat nějakou roadmovie, z toho vypadla taková blbost, že jsme to zrušili. Pak jsme vyprázdnili všechny zásuvky, materiály jsme zdigitalizovali a zjistili jsme, že máme asi 100 hodin materiálu, který jsme nikdy neviděli, byli tam různé dovolené, na které jsme neuváženě společně jezdili apod. Zjistili jsme, že je to zábavný, kameraman Jan Turek to s kámoši sešmikal a vypadl z toho tento dokument. Kluci ze štábu se stihli dokonce porvat na premiéře ve Varech.

INSPIRUJÍ MĚ HLAVNĚ ŽENY

Je v Kollerbandu něco nového?
D: Měli jsme pauzu od loňského podzimu. Dojeli jsme koncerty s ČeskosLOVEnskem, pak byla ta Lucie. Teď začínáme, budeme rádi, když dáme něco dohromady s nějakými kapelami, například s Katem jsme se už domluvili, že bychom zahráli dvě jeho věci a že bychom si zahráli i s Katarzií, je to ještě otevřené.

Kde berete inspiraci k tvoření?
D: Kus od kusu, ale řekl bych, že je to skrz ženy.
R: Mně to nějak samo vystává v hlavě. Prostě mě něco napadne, začne mi to hrát v hlavě a nahraju si to do mobilu.

Davide, pobral jsi řadu ocenění, ať už za kapelu nebo za sólo projekty, je ještě něco, čeho bys chtěl dokázat? Máš nějakou metu?
D: Není to žádný sport, ale jde spíš o vytvoření hudební atmosféry, kterou odpojíš lidi od normálního světa, tomu říkám úspěch. Je príma, že to tak lidi vnímají, a vážíme si všech cen.

Jaké je hrát se svým synem Adamem? Vedl jsi ho odmala k muzice?
D: Dobrý, jsem rád, že se mnou hraje. Vzniklo to náhodou, když si Tomáš Marek, který s námi vystupoval, jednoho dne pochroumal ruku nebo nohu, takže Adam jel v osmnácti jako jeho záskok a musel se to ze dne na den naučit. Máme k sobě tím nástrojem hodně blízko. Je to řemeslo. Když mu bylo devět let, tak jsem mu nenápadně dal profi kongo a nutil jsem ho stejně nenápadně, aby hrál na piano.

Máš ještě syny Benjamina a Nikolu, už jdou také ve tvých šlépějích?
D: Musejí. :)

Na čem momentálně krom již zmíněného projektu pracujete?
D: Furt něco dělám.
R: Dojíždíme festivaly, na podzim tahle akce s Davidem, pak bude následovat pauza, kdy budeme nahrávat LP a na jaře s tím nejspíš vyjedeme mezi lidi.

Davide, co bys vzkázal svým fanouškům?
D: Ať se přijdou podívat na koncerty Koller & Friends.

Gesto proti fašismu: Kde hraje Ortel, tam už David Koller nepřijede

PĚT OTÁZEK PRO RADKA Z HENTAI CORPORATION

Radku, jaký máš na projekt Koller & Friends názor?
R: Miluju to, přijde mi to super nápad, kterým podtrhuje svoji pozici na scéně. Je jednou z mála osobností, kterou doopravdy respektuje obrovské spektrum umělců.

Překvapilo tě, že tě David oslovil?
R: My jsme v tomhletom směru takoví punkáči, takže mě to ani nepřekvapilo. Byla to pro mě výzva. Nečekal jsem to, protože nikdo neměl tušení, že takový projekt bude.  Byl jsem potěšen, protože jsem si říkal, že konečně můžeme smést ty kritiky typu "že nezazpíváme ani písničku" a že zpíváme jen ty svoje hovadiny, který nám jdou nejlépe.

Proč jste si vybrali právě píseň Až Ti řeknu?
R: Výběr písně byl na nás, mohli jsme si vybrat cokoliv ze sólových věcí Davida či Kollerbandu. Naši roli jsme pojali tak, že uděláme něco tvrdšího z věci, do které by to nikdo neřekl, aby ten kontrast byl znát. Navíc to koresponduje s názvem naší kapely, což v překladu znamená Nadržená (zvrhlá) společnost... Ale ne, nebylo to kvůli tomu. :) Udělali jsme si předvýběr, z kterého jsme si poté vybírali. Takže se jedná o sekundární výběr. Klukům by to bylo víceméně jedno, ale spíš jsem si vybíral, co by mně nejvíc sedlo typově. Refrén je přímo moje partie a to jsem věděl, že dáme, že ty ječáky jsou moje parketa. Pecku v originále máme fakt rádi.

A jak s odstupem času hodnotíš svoji verzi?
R: Štve mě, že když si ji zpívám pokaždé v koupelně, tak je to lepší než na nahrávce. Tenkrát jsem ji ještě neměl tak zažitou, teď už bych věděl, jak na ni.

K jakému interpretovi bys rád udělal ještě cover, Radku?
R: Na naší současné desce už máme Zubatou od Pražského výběru, čímž se mi splnil sen, a rádi bychom udělali hitovku GhostBusters.

 

Termíny koncertů a hosté:

16. 9. Praha, nádvoří pivovaru Staropramen
David Koller
Vladimir 518 & Mike Trafik
Hentai Corporation
Katarzia
Kato
Android Asteroid

7. 10. Plzeň:
David Koller
Kato
Ben Cristovao

21. 10. Hluboká nad Vltavou, Alšova jihočeská galerie:
David Koller
Korben Dallas
Katarzia

26. 10. Brno, Sono Centrum:
David Koller
Mucha
Android Asteroid

17. 11. Liberec, Home Credit Aréna
David Koller
TBA

30.11. Ostrava, Gong:
David Koller
Hentai Corporation
Mucha

text: Hana Bukáčková, foto: Petr Tibi, promo foto

Témata: David Koller, Hentai Corporation, Lucie, Pražský výběr, Katarzia, Korben Dallas, Android Asteroid, Koller & Friends

zavřít