TOP 8 největších hitů Lucie: Zpívali o drogách, panictví i nechráněném sexu

Vydáno 12.08.2017 | autor: Hana Bukáčková

Skupina Lucie se stala fenoménem devadesátých let, získala řadu hudebních cen, dokonce dostala od Akademie populární hudby sošku za nejlepší skupinu čtvrtstoletí. V roce 2018 se dočkáme po šestnácti letech nové řadové desky Evolucie, na rok 2017 si ovšem kapela přichystala jediný koncert v České republice. Vystoupí 24. srpna na festivalu Soundtrack Poděbrady, kde se k ní připojí i Michal Pavlíček a společně vzdají hold zesnulému Radimovi Hladíkovi

TOP 8 největších hitů Lucie: Zpívali o drogách, panictví i nechráněném sexu Lucie získala v rámci cen Anděl sošku pro skupinu čtvrtstoletí. Foto: Petr Tibi


Medvídek

Snad asi nejvíce pohoršoval hit z roku 1998, který se objevil na desce Větší než malé množství lásky. Píseň natolik pobuřovala, že bylo dokonce zakázáno ji vysílat v některých televizích a rádiích. Mnozí ji totiž vykládají tak, že nabádá k drogám (prášek sypající se z roztrženého břicha medvídka) a prostituci. Rozohnila i katolickou církev, protože je v ní zmíněno ukřižování Ježíše Krista. Režie klipu se ujal Filip Renč, autorem textu byl Robert Kodym a hudbu složil Oskar Petr.

Hity, největší haly i hádky: TOP 7 zásadních milníků Lucie, která slaví 30 let


Oheň

Pochází z jejich první desky, která nesla jednoduchý název Lucie. Produkovalo ji bratrské duo Petr a Pavel Ormovi v roce 1990. Původní název desky měl být Fuck off nebo právě Oheň. Na albu hostovali Radim Hladík (Blue Effect) a bratři Tesaříkovi (YO YO Band). Dalo by se říci, že se jedná určitým způsobem o protestsong proti komunistickému systému a režimu. Píseň se řadí mezi tvrdší kousky Lucie, otextoval ji David Koller.


Panic

Další píseň s kontroverzním tématem o panictví a nenaplněné lásce celou složil Robert Kodym, který ji i výhradně zpívá. Pochází z desky Větší než malé množství lásky (jak tématické) z roku 1998. Přitom by se spíš hodila mezi hity skupiny Wanastowi Vjecy, kterou v roce 1988 založili právě Kodym s P.B.CH.

Lucie vydá po šestnácti letech nové album Evolucie a vyrazí na halové turné


Amerika

Smutná skladba o beznaději z roku 1994 se stala ústřední melodií k filmu Amerika, ve kterém hlavní roli ztvárnil herec Martin Dejdar. Úspěšná hitovka obsahující méně textu je protkána popěvkem "papapááá", který je notoricky známý. Skladbu najdeme na jejich třetím studiovém albu Černý kočky mokrý žáby. Na hudbě a textu se podíleli téměr všichni členové kapely s výjimkou P.B.CH., který se v tu dobu pokoušel o sólovou kariéru. Jeho místo zastal Marek Minárik.

Lucie po pódiích ovládne i kina. V červenci představí svůj příběh v unikátním dokumentu


Šrouby do hlavy

Autorem hitu z debutové desky z roku 1990 je Jan Fišer, hudbu složili bratři Ormovi. Pojednává o klamu a nevěře. Málo se ale ví, že píseň vyšla na vinylu už v roce 1988 pod názvem Pár fíglů, David Koller ji ve studium ORM nazpíval napoprvé a výsledek byl tak dobrý, že se demo už dále nepřetáčelo. Kvůli nulovému podílu ostatních členů kapely se Lucie od písně v první polovině 90. let spíše distancovala.


Chci zas v Tobě spát

Další hit vznikl pro sólový projekt Davida Kollera, ale skupina si ho později přisvojila. Na písni se autorsky Koller nepodílel, kompletně ji vytvořil Oskar Petr už v roce 1993, ale až v roce 2003 se objevila na albu Lucie v opeře, na kterém došlo k originálnímu spojení kapely se symfonickým orchestrem. Patří k nejhranějším písním českého éteru a nejoblíbenějším ploužákům.


Sen

Jeden z prvních velkých hitů doprovázel černobílý smutný videoklip. Hudbu zkomponoval Ivan Král, text přidali Koller s Kodymem a Dvořákem. V písni hostuje Lenka Dusilová, která dříve spolupracovala s Kollerem v projektu Pusa. Její teskný hlas je zajímavým zpestřujícím prvkem a umocňuje celkovou melancholii. Písnička se objevila na Albu dvacetiletí (dle cen Anděl) Černý kočky mokrý žáby, které je zároveň jejich nejtvrdší nahrávkou.


Černí andělé

Opět skladba s kontroverzním tématem - opěvuje nezávazný, nechráněný sex a hrozbu pohlavních chorob ("Sex je náš, dělá dobře mně i tobě..."). Nachází se na jejich druhé desce In The Sky z roku 1991, kterou nahrávali v Ostravě. Všichni členové se podíleli na jejím složení. Ne všichni vědí, že má za sebou společně s písněmi Lucie a Zkamenělý dítě delší historii, pocházejí ze starších nahrávek z 80. let. a nevznikly při nahrávání tohoto alba.



text: Hana Bukáčková, foto: Petr Tibi (Anděl), promo, Veronika Matějková (koncert v Edenu), archiv iREPORTu

Témata: Lucie, David Koller, Robert Kodym, P.B.Ch., Michal Dvořák, Ivan Král, Lenka Dusilová
zavřít