Příběh českého hitu: Lucie - Amerika

Vydáno 08.10.2020 | autor: Alena Kaňová

„Nandej mi do hlavy tvý brouky, a Bůh nám seber beznaděj..." Kromě toho, že Amerika patří mezi největší hity Lucie, je to také jediná píseň, jíž nejslavnější česká rocková kapela napsala na zakázku. Jak probíhalo nahrávaní a jaký příběh se za hitem skrývá?

Příběh českého hitu: Lucie - Amerika Příběh českého hitu: Lucie - Amerika

V roce 1994 se režisér Vladimír Michálek rozhodl zfilmovat Kafkův román Amerika. Šlo o úplně první adaptaci tohoto jistě zvláštního díla, které si říkalo i o netradiční hudební doprovod. O filmovou hudbu se postarali Michal Dvořák s Davidem Kollerem, stále ale chyběla ústřední skladba. S tou se v té době už čtvrtý den potýkal David Koller.

LIVE: Lucie odehrála jeden z největších koncertů v Evropě, publikum o výjimečnosti večera vědělo. Festival Praha Září skončil v euforii

"Michal mi tehdy řekl, abych napsal nějakou písničku jako Neil Young. Pomyslel jsem si něco o naprostým debilovi... Jak, a hlavně proč bych měl dělat nějakou písničku jako Neil Young? Nicméně jsem si vzal dvanáctistrunnou kytaru a foukací harmoniku a za deset minut byla písnička hotová. Dostala název Amerika," vzpomíná na genezi této písně v knize Honzy Dědka s názvem Lucie: Šrouby do hlavy.

O text se následně postaral Robert Kodym. Ta správná slova ho napadla velice rychle, chybělo píseň pouze natočit. Na to vzpomíná zase Michal Dvořák: „Mohlo být něco kolem půlnoci, když do studia vtrhla už hodně veselá dvojice Koller - Dusilová a křičela, že jdou zpívat. Dřív než mikrofonu se však oba chopili neuvěřitelnýho jointa a zhulili se takovým způsobem, že s nimi vůbec nebyla řeč. Ostatně Kodym už se tou dobou válel na koberci, v ruce skoro prázdnou lahev koňaku. Není divu, že písničku nazpívávali celou noc – bez přehánění snad šest hodin!

Pod taktovkou Maria Klemense byla nahrána smyčcovým orchestrem filharmoniků města Prahy ústřední melodie. Na výsledných aranžmá spolupracovali zajímavá jména jako Zdeněk Křížek, Marek Minárik, Jaime Garvizu či Pavel Plánka. Nechyběla ale ani kytarová esa Radim Hladík a Ivan Král. Toho tehdy přivezli do studia hned z letiště, snad ještě pod vlivem pásmové nemoci z dlouhého letu. "Představili jsme se, vrazili mu do ruky starou českou kytaru Futurama a řekli: Hraj!"

Spolu s filmem bylo na trh uvedeno i singlové album. Amerika byla v té době první písní, kterou Lucie vydala po dvou a půl leté odmlce a stala se hitem na novém albu Černý kočky mokrý žáby.

Text: Alena Kaňová
Témata: Lucie, Amerika, David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym, Radim Hladík, Ivan Král

zavřít