LIVE: The 1975 si podmanili Prahu. Zdánlivě opilý frontman daroval devítileté fanynce placatku

Vydáno 15.03.2024 | autor: Dominik Pavliš

Minulý rok byli The 1975 jedním z headlinerů festivalu Rock for People, nyní jim organizátoři uspořádali samostatný koncert na pražském Výstavišti. Sestava je aktuálně na turné Still… At Their Very Best, na které vyrazila na podporu svého pátého studiového alba Being Funny in a Foreign Language. Role předskokana se ujala newyorská pětice Been Stellar, která doprovází kapelu na většině evropských zastávek.

LIVE: The 1975 si podmanili Prahu. Zdánlivě opilý frontman daroval devítileté fanynce placatku LIVE: The 1975 si podmanili Prahu. Zdánlivě opilý frontman daroval devítileté fanynce placatku

The 1975
Praha, Sportovní hala Fortuna
14. 3. 2024

Diváka na první dobrou uchvátila stage designovaná do pokojů, tedy jakéhosi bytu plného detailů, spousty televizních obrazovek a gauče - celkově působila velmi příjemně. Dveřmi postupně přicházeli jednotliví členové The 1975 – každý z nich si rozsvítil lampičku na svém místě a ujal se svého nástroje. Pouze škoda, že za scénou nebyla obrazovka s projekcemi, jako tomu bylo na předchozích zastávkách turné.

Sobota na Rock for People. Zdánlivě opilý frontman The 1975, skvělí Papa Roach i X Ambassadors

Frontman Matty Healy usedá za klavír, zapaluje si cigaretu a spouští první skladbu pojmenovanou po kapele, a zároveň úvodní píseň z aktuálního studiového alba Being Funny In a Foreign Language. První třetina koncertu patří zejména songům z této desky a Healy se vžívá do role alkoholem opojené rockstar, která si neustále přiklání z lahví rozmístěných po celém podiu. Toto představení je dle jeho slov o tom, že je člověkem, který občas chybuje a nechová se správně. Též se mu nelíbí sláva, a proto si tímto performance dělá v určitém smyslu srandu sám ze sebe.

Kapela byla krásně sehraná a v plné síle. Naživo se čtveřice rozrostla o hostující členy, například o Johna Waugha na saxofon či kytaristku a zpěvačku Polly Money, která si společně s Mattym zahrála skladbu Jesus Christ 2005 God Bless America. Spotlight byl v devadesáti procentech na frontmana, zbytek členů byl lehce upozaděn a show sem tam působila lehce strojeně. Toť jen malá subjektivní výtka k jinak skvělému a poměrně originálnímu vystoupení. Vtipný moment nastal, když si Healy všiml přibližně devítileté holčičky v první řadě a slíbil jí, že jí na konci koncertu dá dárek. Nakonec obdržela prázdnou placatku.

Text: Dominik Pavliš, foto: FB The 1975 (ilustrační)
Témata: The 1975, Matty Healy, Sportovní hala Fortuna, Been Stellar

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít