POST SCRIPTUM (79): Na Brit Awards se hlavně vzpomínalo. Nechyběl ale ani Trump v rámci bizarní show Katy Perry

Vydáno 23.02.2017 | autor: redakce

Ve středu se už po třicáté sedmé předávaly prestižní ceny Brit Awards. Také letos jste mohli slavnostní ceremoniál zhlédnout díky streamu na YouTube. Co zajímavého se během něj stalo?

POST SCRIPTUM (79): Na Brit Awards se hlavně vzpomínalo. Nechyběl ale ani Trump v rámci bizarní show Katy Perry Katy Perry na pódiu doplnil vnuk Boba Marleyho Skip

Kdo využije přímý přenos k politickému kázání? Jak moc růžové bude vystoupení Katy Perry? Vyhraje video roku někdo jiný než One Direction? I takové otázky běžely hlavou před živým přenosem letošních Brit Awards. Slavnostní ceremoniál ale jako již tradičně nepřekvapil a nesl se hlavně v duchu zajímavých vystoupení a vzpomínek na zesnulé umělce.

NEMLČTE, VYZÝVAJÍ THE 1975

Nejpozoruhodnější řeč během přebírání ceny proběhla hned ze začátku a měli ji na svědomí The 1975 za nejlepší britskou kapelu. Ani v tomto případě se ale nejednalo o hrozivá revolucionářská slova či o proslov, který by si koledoval o nálepku legendy, jako to bylo v případě Alexe Turnera před třemi lety.

David Bowie získal posmrtně dvě Brit Awards, Chris Martin vzdal hold Georgi Michaelovi

Když se frontman Matty Healy chopil mikrofonu, výjimečně zapomněl na svůj typický sarkasmus a upřímně a s velkým potěšením děkoval za ocenění. V závěru svého proslovu se ale přece jenom otřel o dnešní problematickou dobu a vyzval ostatní umělce, aby se k palčivým tématům rozhodně vyjadřovali.

 

"Lidem v pop music se teď hodně říká, aby se starali o sebe a neozývali se, když je řeč o sociálních problémech. Pokud ale máte tu platformu, prosím, ozývejte se," prohlásil sedmadvacetiletý muzikant.

vložte odkaz, text nemažte

Formace si pak ještě vystřelila z diváků streamu, když záběry na živé provedení písně Sound přerušovala růžovou obrazovkou s negativními komentáři poslanými v minulosti na jejich adresu. Zcela zjevně se jednalo o důvtipné převedení videoklipu do živého přenosu. Podle reakcí na internetu to však spousta lidí nepochopila a skutečně si myslela, že jejich vystoupení někdo hacknul. The 1975 to tak vyhráli na plné čáře.

ANGAŽOVANÁ KATY PERRY

O největší politický vzkaz se pak paradoxně postarala Katy Perry. Jako první překvapilo, že pro performanci novinky Chained To The Rhytm zapomněla v rodných Státech všechny své oblíbené barvičky a obecenstvu se bez kila cukru navíc představila v kulisách jakýchsi bílých baráčků. Druhým překvapením byla účast Donalda Trumpa a britské premiérky Theresy May v podobě obřích loutek kostlivců. Jako pikantní zakončení jeden z domků spadl z pódia, což mohlo být přečteno také jako pád Bílého domu. Či se jednalo jenom o takzvaného levého žraloka verze 2017? V obou případech to do show sedělo.

Přesto se nelze ubránit pocitu, že metaforický výstup působil v popředí sice lehce pichlavé, ale stále neškodně popíkové a pro masy vyrobené skladby poněkud nepatřičně a bizarně. Na stranu druhou aspoň něco narušilo jinak poklidně plynoucí vody letošních Brit Awards. Na žádné velké extempore letos nebyl prostor a hlavně se s úctou vzpomínalo.

POCTA ZESNULÝM

Celkem očekávatelně zazářila černá hvězda Davida Bowieho, který obdržel cenu za nejlepšího britského interpreta a cenu za nejlepší album. Poslední zmiňované ocenění předával Noel Gallagher, jenž zesnulého vítěze uvedl slovem "Král" a poslal pozdrav kamsi nahoru.

POST SCRIPTUM (28): Picasso rock'n'rollu, mimozemský anděl. Jak na Davida Bowieho vzpomínají Madonna, Paul McCartney nebo Yoko Ono?

Sošku si přišel převzít Bowieho syn Duncan Jones, který prohlásil: "Loni jsem ztratil tátu, ale zároveň jsem se tátou stal. Trvalo mi dlouho, než jsem po tom šoku přišel na to, jak bych chtěl, aby můj syn svého dědu znal. Byl to člověk podporující lidi, kteří si mysleli, že jsou trochu divní nebo odlišní. Vždycky tu pro ně byl. Tahle cena je pro všechny ty cvoky."

Jeho slovům souhlasně přikyvovali The 1975, kteří byli na hlavní cenu sami nominováni.

O něco méně jednoznačněji už dopadla pocta Georgi Michaelovi, jíž se zhostil Chris Martin. Z velké obrazovky mu pak jako posmrtný host přizvukoval sám Michael.

"Chrise Martina by za jeho hlas měli zavřít." "Vždycky můžete počítat s tím, že vám Chris Martin zničí song." "Abychom ale ke Chrisi Martinovi byli férový, musí se uznat, že spousta jiných hvězd by se na Brit Awards nenechala naprosto přezpívat mrtvým mužem." I tak zněly některé ohlasy na jeho vystoupení na Twitteru.

Zas tak velká tragédie to samozřejmě nebyla, je zkrátka jenom těžké pokusit se vyrovnat Michaelovu projevu. V duetu aspoň o to více mohla vyniknout jeho velikost.

text: Simona Knotková

Témata: Brit Awards, Katy Perry, George Michael, Donald Trump, The 1975, David Bowie

zavřít