LIVE: UDG dopluli ve Fóru Karlín do Přístavu. Výroční koncert jim kazilo až moc hostů

Vydáno 27.05.2022 | autor: Barbora Turková

Odsouvané koncerty. To se zdá se být heslo letošního roku. Muzikanti se snaží svým fanouškům a možná i sami sobě splnit to, co jim před rokem či dvěma naslibovali, z důvodů pandemie covidu-19 se ale nemohly akce uskutečnit. Nyní se tohoto úkolu zhostila i ústecká kapela UDG.

LIVE: UDG dopluli ve Fóru Karlín do Přístavu. Výroční koncert jim kazilo až moc hostů LIVE: UDG dopluli ve Fóru Karlín do Přístavu. Výroční koncert jim kazilo až moc hostů

UDG
Praha, Forum Karlín
26. 5. 2022

Těžko říct, kolikrát byl koncert UDG přesouvaný. Nakonec se však konečně uskutečnil 26. května ve Foru Karlín. Kapela si jako svého speciálního hosta pozvala komika a muzikanta Vojtaana, který sází především na vtipné texty a leckdy i trochu sarkasmu. Není se čemu divit, že to byl právě on, kdo byl pověřen vytvořením soundracku k filmu Vyšehrad: Fylm. UDG měli podle plánu začít hrát v 20:20, nakonec ale svou show odstartovali zhruba o dvacet minut později.

UDG se po více než dvou letech vrátili do klubů, s Robin Moodem odstartovali v Chrudimi své Přístav tour

A fanoušci, kteří jsou na ústeckou šestici zvyklí chodit nebo je vidí na festivalech, museli být překvapení z toho, jaký úvod je čekal. Na hru světel s efekty nejsme u UDG moc zvyklí, ale rozhodně to bylo jen ku prospěchu věci. Další šok přišel s tím, když UDG do své show zakomponovali ohně. Ve stylu nedávných Rammestein, kteří v Praze museli asi dost zaměstnat hasičské sbory, to sice nebylo, ale na UDG to bylo rozhodně dost překvapující.

Už ne tak dobrým překvapením byl ale počet hostů, které si kapela pozvala. Bylo jich zkrátka až moc a šli poměrně v rychlém sledu za sebou. Marek Ztracený, který se zhostil role kmotra poslední desky Přístav, Anna Julie Slováčková, Naty Hrychová, Jakub Děkan, bratři Homolové z Wohnoutů nebo bývalý kytarista Guillaume Kondracki. Jasně, hosté jsou fajn, ale nesmí jich být moc a nesmí mít fanoušek pocit, že bez nich by to kapela sama nezvládla. Takhle to totiž rozhodně nebylo, především v druhé půli koncertu.

Ten začátek totiž patřil především písničkám z posledních dvou nových desek – Přístav z roku 2021 a Emotikon z roku 2016. Možná kdyby kapela nové písničky proložila ještě těmi staršími, které si pamatují její pamětníci, jak je označil zpěvák Petr Vrzák, koncert by plynul trochu svižněji. Takhle jste zaslechli skupinky povídajících, kteří nové písničky prostě neznali a čekali spíše na ty staršího vydání. Protože, co si budeme nalhávat, u UDG fungují ty „staré fláky“. Poetika jejich textů byla v minulosti zkrátka o krapet silnější, než je v současnosti.

Jakmile se ale koncert přesunul do druhé poloviny, ubylo hostů a UDG se více dostali do varu. Byla to zase ta kapela, která se na české hudební scéně skví už dvaadvacet let. Do fanoušků valili hity jako Nečitelný policejní román, Amelie, Éterickou či profláklou Kurtizánu či Hvězdáře. Bez dvou posledních zmiňovaných by to zkrátka nešlo. A i když to člověk slyší podvacáté šesté, stejně ho atmosféra písniček strhne. UDG strhnout zkrátka umí a jejich živá vystoupení, kdy je na pódiu, jen tato šestice (ve Foru Karlín to byla spíše sedmička, protože jim vypomáhal bubeník Roman Lomtadze), to prostě funguje úplně nejvíc.

Text: Barbora Turková, foto: Monika Růžičková (ilustrační)
Témata: UDG, Forum Karlín, Praha, koncert, Přístav tour

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít