LIVE: Zrní jiskřili v Černošicích. Koncert poodhalil, jaká bude nová deska

Vydáno 26.03.2017 | autor: redakce

Zrní se hned na úvod svého turné k nové desce přiblížili k hlavnímu městu, když se po více než roce vrátili do černošického Clubu Kino. I přes souběžně probíhající Žižkovskou noc byl klub plný a fronty na pivo dlouhé, mezi diváky byli mladí i lidé středního věku, hipsteři, Pražáci i místní.

LIVE: Zrní jiskřili v Černošicích. Koncert poodhalil, jaká bude nová deska Zrní jiskřili v Černošicích. Koncert poodhalil, jaká bude nová deska


ZRNÍ
CLUB KINO, ČERNOŠICE
31. 3. 2017


Původně několik mladíků buskujících v ulicích Prahy už to dotáhlo docela daleko - hned na začátku roku nasedla kapela do dodávky a vyrazila do španělského Madridu nahrávat novou desku, již pátou studiovou. Spolu se Zrní odjel do Španělska i Jonatán Pastirčák alias Pjoni, mladý slovenský elektronický hudebník, jehož stopa byla poměrně výrazně slyšet v prvním zveřejněném singlu Kdo to budí medvěda.

FOTOREPORT: Zrní předvedli v Černošicích své jiskřící novinky

Zrní již od počátku tíhli k "netradičním" kombinacím, ke svému folku využili například beatboxu v písni Hýkal nebo výraznou elektronickou basovou linkou v Rychtě, nová deska slibovala ještě výraznější posun k elektronice. Jen několik dní starý singl Jikřící raketa Toto ve svém průběhu naprosto úžasně kombinuje elektronické rytmy s houslovými melodiemi.


Zrní začali koncert dvěma písněmi z nového alba, ale hned poté se vrátili ke skladbám z alb předchozích, a to k těm nejznámějším jako Hýkal a Rychta, ale i těm méně známým jako Moře či Nezoufej Icoukej. Repertoár byl tedy ve výsledku z poloviny zastoupen písněmi novými a z poloviny těmi staršími. 

VIDEO: Zrní věří v dobré konce. Nahrávání nové desky ovlivnila krize i euforie

Nutno podotknout, že Zrní si se svými skladbami pořád umí hrát, nenechávají je v původních verzích, ale notoricky známé písně opatřují jinými předehrami. Zpěvák Jan Unger navíc každou skladbu tradičně obohacuje o osobitý zpěv a projev.

Ke konci koncertu se již zdálo, že se nové album zásadně od předchozích desek lišit nebude. Několik nových písní je elektronickou hudbou netknutých, například při již zveřejněné skladbě Silnice od ní usedá kytarista za bicí a bubeník odehrává hlavní melodii na akordeon. Elektronická stopáž, pokud v několika skladbách je, nevyznívá tak výrazně jako v singlech - vřava živé produkce ji do značné části přehluší.

vložte odkaz, text nemažte

Sečteno podtrženo - Zrní se pořád drží své osobité poetiky a projevu. K výraznému vyhranění oproti dosavadní, již letité tvorbě nedochází. Týden po černošickém koncertu už album Jikřící vychází a určitě je na co se těšit. 

text: Vašek Melenovský, foto: Jakub Tulinger

Témata: Zrní, Jiskřící, Černošice, koncert

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít