RECENZE: Belzebubové - Taková normální rodinka. S láskou k metalu a Satanovi

Vydáno 26.04.2020 | autor: Ondřej Horák

Obličeje si malují výhradně černou a bílou, hudbu poslouchají pouze temnou a nahlas a čas od času něco obětují pánovi temna. To jsou Belzebubové, tak trochu jiná, ale přesto zábavná a inspirativní rodinka z pera finského komiksového kreslíře JB Ahonena.

RECENZE: Belzebubové - Taková normální rodinka. S láskou k metalu a Satanovi FOTO: facebook.com/belzebubsofficial

Když si dal kreslíř JB Ahonen výzvu, že bude týden co týden vydávat jeden krátký skeč ze života rodiny metalových fanatiků, netušil, jakou senzaci tím spustí. Jejich stránky si oblíbily stovky tisíc fanoušků a zdaleka nejen ti, kteří holdují tvrdé hudbě a dekadentní estetice. V jeho skečích se totiž může najít každý.

Otec Sloth, máma Lucyfera, dospívající Lilith a malý Leviatan, to jsou Belzebubové. Kromě otázek typu, kolika kovovými hroty lze vyzdobit metalový mundúr a zda lze na ultrazvuku poznat, jestli čekáte antikrista, řeší strasti každodenního života. Slaví Vánoce, vybírají dovolenou (v pekle) a vychovávají děti.

Kromě nich v komiksu vystupují další postavy, ať už spoluhráči ze Slothovy kapely, nebo babička, která se nedokáže smířit s úmrtím dědy. Truchlení nad hrobem ale nečekejte. Jedním ze stěžejních témat temné ságy je hledání bubeníka, který by zapadl do kapely, jíž svět zatím nerozumí, jednou to ale přijít musí.

Po nečekaném úspěchu nechal autor ne příliš úspěšnou kapelu ožít a the Belzebubs loni vydali skutečné album Pantheon of the Nightside Gods. Coby imaginární postavičky ho nahrály překvapivě dobře a death metal našel své Gorillaz.

Skvělou práci odvedlo také nakladatelství Paseka. Embosované logo na přebalu, výběr fontu, precizní grafická úprava se smyslem pro detail, to vše dává dohromady působivý knižní artefakt. Hodnocení? 666 bodů ze sta.

JP Ahonen: Belzebubové
Paseka, 2020
128 stran

text: Ondřej Horák

Témata: Belzbebubové, Belzbebubs, Gorillaz, Pantheon of the Nightside Gods

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít