RECENZE: Gorillaz vydali své nejlepší album za poslední dekádu. Song Machine je raritní jukebox, který musíte mít doma

Vydáno 16.11.2020 | autor: Tomáš Kocian

Na novém album Gorillaz si podávají dveře od studia světové hvězdy první velikosti, vedle nich Damon Albarn přizval i začínající umělce. Mix prověřeného a mladého funguje skvěle. Nejslavnější animovaná kapela vydala ve velmi podivném roce své nejlepší album minimálně od desky Plastic Beach z roku 2010. A možná i od dob ikonického debutu. Ze Strange Timez zní zmatenost doby i naděje na lepší časy.

RECENZE: Gorillaz vydali své nejlepší album za poslední dekádu. Song Machine je raritní jukebox, který musíte mít doma RECENZE: Gorillaz vydali své nejlepší album za poslední dekádu. Song Machine je raritní jukebox, který musíte mít doma

Gorillaz

Song Machine, Season One: Strange Timez

Skladby:
Stranger Timez, The Valley of the Pagans, The Lost Chord, Pac-Man, Chalk Tablet Towers, The Pink Phantom, Aries, Friday 13th, Dead Butterflies, Désole, Momentary Biss,

11 skladeb / 42:53 min

Vydavatel: Gorillaz Productions, Parlophone Warner

Gorillaz, tedy nejslavnější imaginární kapela, jíž založili Damon Albarn a Jamie Hewlett, se už po dvě dekády baví experimenty napříč žánry i zvuky. A tohle platí i ve velmi podivném roce 2020. Song Machine, Season: Strange Timez je v pořadí jejím sedmým studiovým albem a zkušenosti zúročené za roky práce schované za animovanými postavičkami, se jistě hodí, když si na album pozvete nespočet hostů. Na novince si světové hvězdy podávají dveře od studia.

AUDIO: Gorillaz se loučí s bubeníkem Tonym Allenem

Úvodní Strange Timez s legendárním Robertem Smithem z The Cure je uvítáním do podivné doby, ke které vlastně dokonale sedí zpěvákův charakteristický, místy se chvějící hlas, který dopomáhá skladbě ještě k větší autenticitě a prožitku. Esence existencionalismu zabalena do úzkostlivého textu, v němž nechybí ani odkazy na současnou politickou situaci v Bělorusku.

O kousek dále se zase rozjíždí melodie jako z osmibitové videohry a jmenuje se velmi příhodně podle jedné z těch nejslavnějších, Pac - man. Jde o útěk z reality do vlastního fiktivního světa, na kterém má svůj rapový part Schoolboy Q a zakončení skladby je nečekané a náhlé, stejně jako probuzení se do reality.

V písni Pink Panther jakoby Gorillaz chtěli posluchači říct: "Mysleli jste, že už vás nemůžeme překvapit?" Bang! Tady máte spolupráci Eltona Johna s raperem 6lack. Ačkoliv může znít tato kombinace přinejmenším podivně, i v tomto případě propojení funguje. Love story v pomalém tempu je pro Eltona šitá na míru přesně tak, jako jeho třpytivé obleky.

Přeměna v indie kapelu se kapele povedla na tracku Aries, kde jim vypomáhá producentka Georgia, ale hlavně Peter Hook. Možná i díky němu píseň nenápadně pomrkává po tvorbě Joy Division. Dalším výrazným spojením je v Momentary Bliss punkové duo Slaves a vycházející hvězda raper Slowthai. Líný začátek se dostaneme až k slušně našlapanému refrénu.

LIVE: Gorillaz v Praze - Humanz v hlavní roli

Gorillaz vyprodukovali skvělou nahrávku, která funguje jako poměrně pestrý hudební jukebox. Není v něm nutné poslouchat vždy celou desku od začátku do konce. Stačí si vybrat své oblíbené skladby. Song Machine, Season One: Strange Timez je jedním z nejlepších alb z tvorby Gorillaz a radost udělá všem hudebním fanouškům.

Text: Tomáš Kocian
Témata: Gorillaz, Song Machine, Season One: Strange Timez, Schoolboy Q, The Cure

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít