RECENZE: Blacklist by na „jeden zátah“ nejspíše nudil i zarytého fanouška Metalliky. Zpívají na něm i Miley Cyrus nebo Elton John

Vydáno 22.09.2021 | autor: Dominik Pavliš

Je tomu již 30 let, co jedna z nejslavnějších metalových kapel vydala své, dnes již legendární, Black Album. Na počest této události vyšlo čtyřalbum coververzí pod názvem The Blacklist. Najdeme zde skladby jako Enter SandmanSad But TrueHolier Than ThouThe UnforgivenWherever I May RoamDon’t Tread On MeThrough The NeverNothing Else MattersOf Wolf And ManThe God That FailedMy Friend Of Misery a The Struggle Within.

RECENZE: Blacklist by na „jeden zátah“ nejspíše nudil i zarytého fanouška Metalliky. Zpívají na něm i Miley Cyrus nebo Elton John RECENZE: Blacklist by na „jeden zátah“ nejspíše nudil i zarytého fanouška Metalliky. Zpívají na něm i Miley Cyrus nebo Elton John

Metallica

Blacklist

66 skladeb / 5 hod 53 min

Vydavatel: Blackened Recordings

Čtyřalbum čítá třiapadesát skladeb zahraných více než pětašedesáti umělci z různých hudebních žánrů a stopáž dosahuje celých čtyř hodin a pěti minut. The Blacklist je na streamovacích službách dostupné již od 10. září a fyzicky poté vyjde na CD a vinylu 1. října. Sto procent výtěžku z prodeje půjde na charitativní účely.

RETRO: Metallica - jak jsme slyšeli Black Album před 30 lety

Při poslechu je zajímavé sledovat, jak se jednotliví umělci vypořádali s coververzemi známých skladeb. Za vyzdvihnutí stojí píseň The Struggle Within v podání mexického akustického dua Rodrigo y Gabriela – jistě jedna z nejlépe, a především nejoriginálněji zpracované coververze z celého výběru.

Notoricky známou píseň Nothing Else Matters se podařilo kvalitně zpracovat Miley Cyrus (společně s WATT, Eltonem Johnem, Yo-Yo Ma, Robertem Trujillem a Chadem Smithem). Její hlas skladbě velice sednul, a zároveň vyšel i videoklip. Se songem Sad But True se výborně popasovala zpěvačka St. Vincent a patří celkově k tomu nejlepšímu, co můžeme na celém kompletu slyšet.

Naopak vzhledem k originalitě kanadského zpěváka a multiinstrumentalisty Mac Demarca bychom očekávali více než jen totožně přehranou skladbu Enter Sandman. Stejný způsob zvolil například Corey Taylor ze Slipknot se skladbou Holie Than Thou či Weezer také s Enter Sandman. Jednou z nejodvážnějších předělávek je jistě mashup Don’t Tread On Else Matters francouzského DJ a producenta SebastiAna, který, jak již název napovídá, zmixoval skladby Don’t Tread On Me a Nothing Else Matters. Jak moc je remix vydařený, necháme na posouzení každého z vás.

U čtyřalba, u kterého jdou stejné coververze po sobě (šestkrát Enter Sandman, poté následuje sedmkrát Sad But True a podobně) se přímo nabízí funkce shuffle a to ani nemluvě o dlouhé stopáži. Poslech na „jeden zátah“ by nejspíše nudil i zarytého fanouška Metalliky. Některé předělávky jsou propracované, jiné méně a dohromady tvoří jako celek lehce neuchopitelnou směsku, ze které si však ale může každý vybrat, co je mu po chuti.

Text: Dominik Pavlišfoto: archiv iREPORT
Témata: Metallica, Blacklist, Black Album, recenze

3,00

čtenáři

hlasuj
zavřít