RECENZE: Metronome Blues rozpoutali elektrizující kytarovou bouři

Vydáno 20.09.2016 | autor: David Stoklas

Udělat hudbu, ze které cítíte mravenčení v končetinách, se snáz řekne, než provede. Někomu to naopak nečiní nejmenší problém. Nová deska od Metronome Blues je upřímná kytarová syrovost. Psychedelická bomba. Strunová symfonie, mollová schizofrenie a elektrizující terapie.

RECENZE: Metronome Blues rozpoutali elektrizující kytarovou bouři Nové album vzniklo ve studiu frontmana Rhyse Braddocka


Metronome Blues

Sides

Skladby:
Lonely Sun, Black Wind, War Crimes, Unliving, Fickle, Phase, Glassed Eagles, The Wireless Enemy 

8 trax / 42:35 min

Vydavatel: Fullmoon

Sides je deska, která svému názvu dostála v maximálním rozsahu. Melancholie v doprovodu oprsklé a drzé navztekanosti, to je kombinace, jež funguje takřka vždy. Slučte neslučitelné, spojte dva zdánlivě špatné dráty a místo efektu pomalé a bolestivé smrti dostanete ucelené a fungující album, které pohromadě paradoxně drží jeho vlastní kosmicky nezměrná rozpolcenost.

KAM NA KONCERT: KALENDÁŘ AKCÍ

Sides je přetékající mísa hutné kytarové polívky. Silného, peprného a poctivého vývaru pro všechny, kteří se nespokojí s lacinými a bezduchými náhražkami. Metronome Blues vzdávají hold kytarovým pionýrům a jejich nástroji složili hluboké pocty. Nahrávka je zvukově pestrá a všechen hluk na ní obsažený dává smysl. Je tu všechno: řezavé ostré tóny, utrápené hlasy, kultivovaný šum a celé tohle řvoucí stádo kočíruje účelný rytmus bicích, které se nesnaží vyčnívat, naopak stojí v pozadí a onu pelášející hordu tónů dirigují tím správným směrem.

DRAHOKAM NA ČESKÉM HNOJIŠTI

Sides je objev, který chce nalézt každý zarytý fanoušek všeho alternativního a doposud nezkaženého velkou slávou. Tohle album prostě chcete přinést mezi svoje kamarády a chlubit se tím, že jste tento klenot, černý drahokam na hnojišti české scény, vyhrabali právě vy.

Sides musíte slyšet naživo. Nechat se jí v malém klubu pohltit a ohlušit. Nahrávka by měla vířit cigaretový dým kdesi v útulném klubu plném lidí, co si od zmíněného hnojiště nechtějí zamazat boty. Tříčlenná kapela v čele s charismatickým Novozélanďanem jako by byla předurčena k majestátním jízdám po klubech, kterou ocení bohužel jen ti vyvolení, co o svůj úděl možná ani nestáli, ale teď si ho užívají plnými doušky.

Česká hudba is not dead, defibrilátor ještě nepotřebuje. Možná jí občas bodnou vydatné krevní transfuze. Od fanoušků, od lidí, od kohokoliv, kdo se zajímá a nežije s hlavou v zadku. Tak na ně běžte. Hrají 23. září v pražském Klubu Famu.

text: David Stoklas , foto: Jan Vrba

Témata: Metronome Blues, koncerty, kluby

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít